Nem sokat javul a rinocéroszok helyzete

Szakemberek pénteken bejelentették, az orvvadászatban megölt rinocéroszok száma először közelítette meg azt a pontot, ahol az évente elpusztított állatok egyedszáma kis híján meghaladja a születésekét.

 A krízishelyzet központja Dél-Afrika, ahol idén eddig 827 keskenyszájú és szélesszájú orrszarvút öltek meg, ami már most meghaladja a tavalyi évben dokumentált 668 esetet – jelentett a Nemzetközi Orrszarvú Alapítvány. „Az orvvadászat mértéke a természetvédelem több évtizedes eredményeinek eltörlésével fenyeget, így nagyon fontos, hogy mielőbb cselekedjünk” – mondta Susie Ellis, a szervezet vezetője. Az orvvadászat súlyos veszteségei ellenére a keskenyszájú orrszarvúak – a fajból mindösszesen 5000 egyed maradt fenn természetes élőhelyén Afrika kilenc országában – egyedszáma fokozatosan növekszik. Mindeközben a 20 ezer 400 egyedet számláló szélesszájú orrszarvú populációja is lassú gyarapodásnak indult. „Összességében a populációk relatíve stabilak maradtak az egyre nagyobb mértékű agresszió és kifinomult technikájú orrvadászat árnyékában, ám a szituáció szinte biztosan nem tartható fenn hosszú távon” – írja a szervezet éves jelentése.

Az amerikai székhelyű alapítvány képviselői a floridai Tampában találkoztak kollégáikkal, hogy megvitassák a krízis felszámolását célzó újabb stratégiákat. A rinocéroszok mind az öt faja valamiféle fenyegetettség árnyékában él, az orvvadászattól kezdve, az élőhelyek eltűnésén át a földjükre benyomuló emberi településekig. Az állatok tülke iránti keresletet részben az ázsiai országokban elterjedt ama hiedelem táplálja, miszerint az gyógyítja a rákot és más betegségeket. Szakemberek szerint azonban a tülöknek nincs különleges gyógyereje, és ugyanazon anyagból áll, mint a köröm. Ellis szerint a krízis ellenére még van remény az állatok számára. „Úgy hisszük, a szituáció még megfordítható. Kérdés, hogy a rinocéroszoknak otthon adó országok, úgymint Dél-Afrika, valamint a vásárló országok – Vietnam és Kína – betartatják-e törvényeiket, és az Indonéziához hasonló országok megteszik-e a szumátrai és jávai rinocéroszok megmentéséhez szükséges bátor lépéseket” – magyarázza.

Mindössze 100 szumátrai orrszarvú, és 44 jávai rinocérosz maradt természetes környezetében. Mindkét faj kritikusan veszélyeztetett, és a szakemberek szerint a kihalás szélén egyensúlyoz. Az orrszarvúak állapotát taglaló jelentés figyelmeztetett arra is, hogy India északkeleti részén – az indiai orrszarvú otthona, melyből összesen 3300 egyed található meg a világon – is növekszik az orvvadászat mértéke. Az állatok védelmét célzó világszintű összefogás már némi eredményt könyvelhet el Botswanában, Zimbabwéban, Indiában és Indonéziában, és arra ösztönözte a politikai döntéshozókat, hogy megkétszerezzék erőfeszítéseiket a rinocéroszok és élőhelyük védelmében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez