December 15-én temetik Nelson Mandelát

Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét december 15-én szülőfalujában, Qunuban fogják eltemetni – jelentette be pénteken Jacob Zuma dél-afrikai elnök.

 

December 8-át nemzeti imanappá nyilvánították az országban, jövő hét kedden, december 10-én pedig nagyszabású megemlékezést tartanak Johannesburgban. A South African Airways légitársaság a temetés napján charterjáratokat indít a meghívott gyászolók számára a Kelet-Fokföld tartományban fekvő faluba.

 

A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus halálhírét Zuma elnök jelentette be csütörtök este az állami tévében a nemzethez intézett üzenetében. Közölte, hogy Mandela johannesburgi otthonában halt meg tüdőbetegség következtében. Családtagjai körében békében távozott az élők sorából helyi idő szerint 20 óra 50 perckor. Zuma hozzátette, hogy az elhunytat állami temetésen helyezik végső nyugalomra. Elrendelte, hogy a gyász jeléül országszerte eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat.

 

A faji megkülönböztetésen alapuló (apartheid) rendszer idején Mandela huszonhét évet töltött börtönben, ahol tüdőbajban megbetegedett. Az apartheid elleni küzdelem élharcosa, aki a fehér uralomból a demokráciába vezette Dél-Afrikát, idén júliusban töltötte be 95. születésnapját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez