Több mint százezren rótták le kegyeletüket Mandela koporsójánál

A faji megkülönböztetésen alapuló apartheid-rendszer elleni küzdelem múlt csütörtökön elhunyt úttörőjét, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét szerdán ravatalozták fel az afrikai elnöki hivatalnak és a kormánynak helyet adó épületben.

 

Több mint százezren rótták le kegyeletüket három nap alatt Pretoriában Nelson Mandela ravatalánál a dél-afrikai kormány közlése szerint. A faji megkülönböztetésen alapuló apartheid-rendszer elleni küzdelem múlt csütörtökön elhunyt úttörőjét, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét szerdán ravatalozták fel az afrikai elnöki hivatalnak és a kormánynak helyet adó épületben. A Nobel-békedíjas Nelson Mandela, aki 1994-től 1999-ig volt a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, 95 éves korában hunyt el a múlt csütörtökön johannesburgi otthonában. Sokan több száz kilométeres távolságból utaztak Pretoriába és több órán át álltak sorba a tűző napon, hogy végső búcsút vehessenek Nelson Mandelától. Helyszíni beszámolók szerint pénteken a várakozók mintegy harmadának mégis anélkül kellett visszafordulnia, hogy eljutott volna a ravatalig.

 

Röviddel a koporsó elszállítása előtt kisebb tumultus is keletkezett, több százan a rendőrségi kordont áttörve nyomultak közelebb a ravatalhoz, de a többség nyugalmát megőrizve vette tudomásul, hogy nem kerül sorra a ravatalnál. Míg csütörtökön 24 ezer gyászolót számoltak, pénteken reggel már mintegy ötvenezren várakoztak az épület előtt. A sor több kilométer hosszan kígyózott. Az emberek kis zászlókkal a kezükben tisztelgő sorfalat álltak a “nemzet atyja” tiszteletére. Sokan, akik több száz kilométeres távolságból érkeztek előző nap, a helyszínen töltötték az éjszakát. Több ezren aludtak így az utcán. Egy férfi, Stanley Luvhimbe, aki 450 kilométerről érkezett, azt mondta, “egyedülálló lehetőség ez, soha többé nem láthatjuk őt”. A 27 éves Ompelege Majafa, aki három órát vezetett éjszaka, hogy jó helyet szerezzen a sorban, kijelentette: “Ez olyan pillanat, amit soha nem feledünk majd el”.

 

A koporsót százak búcsúkiáltásai mellett katonai őrség szállította el egy pretoriai katonai kórházba. Sokan a jelenlévők közül dalra fakadtak. Lenyűgöző volt – mondta Keneilwe Mohapi, aki az édesanyjával együtt érkezett. “Nem is lehetett volna megfelelőbb a befejezés. Megtisztelő, hogy tisztességesen el tudtunk búcsúzni tőle. Gyászolok, de hálás vagyok, megváltoztatta az életemet” – mondta a 27 éves férfi. Szombaton a dél-afrikai légierő repülőgépe viszi a koporsót a Pretoriától mintegy 1400 kilométerre délre fekvő Qunuba, abba a faluba, ahol Mandela nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt. Temetése vasárnap lesz.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez