Megérkezett Mandela koporsója Qunu faluba

Megérkezett Nelson Mandela koporsója szombaton Qunu faluba, ahol a dél-afrikai politikus nevelkedett, élete vége felé visszavonultan élt, és ahol vasárnap eltemetik.

 

Mandelát a fővárosban, Pretoriában katonai tiszteletadással búcsúztatták el a Waterkloof katonai repülőtérről. A koporsót szállító gép vadászgépek kíséretében repült Mthatha városba, ahol szintén katonai tiszteletadással fogadták a koporsót. Onnan a halottaskocsi rendőri díszkísérettel hajtott be a 32 kilométerre lévő kis, elszórt házakból álló faluba. Közben a levegőben végig rendőrségi és katonai helikopterek köröztek. A falusiak és az ország minden tájáról odaérkező vendégek énekkel – először a nemzeti himnusz eléneklésével -, tánccal fogadták a menetet.

 

A 95 éves korában, december 5-én elhunyt Mandelát az állam költségén, a katonai pompát és a hagyományos törzsi rítust vegyítve temetik el családi birtokán. A temetésen a családtagokon és az állami vezetőkön kívül több neves külföldi vendég is jelen lesz.

 

Viszont meglepetésre Desmond Tutu nyugalmazott dél-afrikai anglikán érsek bejelentette, hogy nem lesz ott a temetésen, mert nem kapott meghívót. “Nagyon szerettem volna részt venni a szertartáson, hogy elbúcsúzzam attól, akit annyira szerettem és becsben tartottam, de tiszteletlenség volna Tatával (Mandelával) szemben, hogy betolakodjak egy temetésre, amelyet zártkörű családi eseménynek nyilvánítottak. Ha engem vagy a hivatalomat értesítenének arról, hogy meghívott vagyok, akkor semmi nem állhat útjában annak, hogy ott legyek” – olvasható a fokvárosi érsek közleményében.

 

Az államfői hivatal szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy meglepte a közlemény, mert a temetésre nem szükséges akkreditáció, ennek ellenére az érsek a meghívottak listáján van. Kifejezte abbéli reményét, hogy az egyházi méltóság jelen lesz az eseményen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez