A regnáló elnök jelöltje ül a madagaszkári bársonyszékbe

Az államcsínnyel hatalomra került eddigi elnök jelöltje, Hery Rajaonarimampianina nyerte Madagaszkáron az elnökválasztásokat a pénteken közzétett előzetes eredmények szerint.

 
A volt pénzügyminiszter a nem végleges hivatalos adatok szerint a szavazatok 53,5 százalékát kapta az elnökválasztás második fordulójában. Ellenfelére, Robinson Jean-Louis korábbi egészségügyi miniszterre a választáson részt vevők 46,5 százaléka voksolt.

Rajaonarimampianina a 2009-ben tömegtüntetéseket követően, államcsínnyel hatalomra került Andry Rajoelina jelenlegi elnök jelöltje, míg Jean-Louis a legutóbbi demokratikus választásokon megválasztott Marc Ravalomanana emberének számít.

A világ negyedik legnagyobb szigetén politikai káosz és gazdasági stagnálás uralkodik 2009 óta, amikor Rajoelina puccsal magához ragadta a hatalmat Ravalomananától. A tömegtüntetésekből kibontakozó államcsíny után a legfontosabb nemzetközi adományozók felfüggesztették a főként vanília- és nikkelexportból élő Madagaszkárnak folyósított segélyeiket. A lakosság azt reméli, hogy a választások eredményeként az öt évvel ezelőtti katonai puccs és a többéves gazdasági és politikai káosz után rendeződik a helyzet a szigetországban.

A december 20-án megtartott második választási fordulón a nyolcmillió szavazásra jogosultnak mintegy ötven százaléka vett részt. A választási törvények szerint sem az egykor dj-ként tevékenykedő Rajoelina, sem a dél-afrikai száműzetésben élő Ravalomanana nem indulhatott a választáson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez