Kadhafi kosarasa voltam

Alex Owumi a nigériai születésű amerikai kosaras rosszkor szerződött Líbiába: 2010 karácsonyán lett az Al Nasr Benghazi játékosa. A klub tulajdonosa Mutassim Kadhafi volt, a diktátor fia. 2011 februárjában kitört a forradalom, amely végül elsöpörte Kadhafi egész rendszerét.

A 26 éves amerikai kosarast, aki győzelemről-győzelemre vitte csapatát elképzelhetetlen luxus fogadta: ötszobás lakás, aranyozott ágyakkal. Minden szobában méregdrága televízió. Minden győzelem után 1000 dolláros jutalom- egyenesen a vezértől! Maga Kadhafi is gyakran kilátogatott a kosárlabda mérkőzésekre. Mindíg hófehér egyenruhában. Az ifjú amerikai kosaras csodálta őt hiszen fiatal korában Nigériában sokan Afrika hősének tekintették a diktátort éppúgy mint Nelson Mandelat. Aztán februárban egy szép napon tüntetők vették körül a rendőrkapitányságot, amelyet az ablakából láthatott a kosárlabdázó. A rendőrök figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak: percekig ropogtak a fegyverek. Halottak és sebesültek feküdtek az utcán… Másnap Kalasnyikov géppisztollyal felfegyverzett lázadók törtek be a házba. Az amerikai kosárlabdázót megkímélték, de a szomszédban lakó 16 éves lányt megerőszakolták. A kosaras megpróbált a lány védelmére kelni, de az iszlamista lázadók rá fogták a géppisztolyt és visszaparancsolták a lakásába ….
Ezek után az amerikai kosárlabdázó csakis a menekülésre gondolt. Közben viszont megérkezett Kadhafi légiereje, és elkezdte bombázni Benghazi városát! A sportoló újra az életéért rettegett. Végül a csapat egy autóbuszt szerzett, mellyel Egyiptomba tudtak menekülni. A határig többször megállították őket az iszlamista milicisták. Le akarták lőni az amerikai kosarast, mert azt hitték: Kadhafi fekete testőr gárdájának tagja! Erről a testőr gárdáról az a hír járta akkoriban Líbiában, hogy az ellenállók brutális lemészárlásában az élen jár. Végül a sofőr meggyőzte a gyanakvó iszlamista milicistákat: ez csak egy amerikai kosaras! Futni hagyták a nigériai születésű amerikai kosárlabda játékost, aki valaha Kadhafi kedvence volt, de a fordulat idején majdnem az életével fizetett ezért Líbiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez