Mugabe és Zuma nem utazik Brüsszelbe

Robert Mugabe sértődés miatt nem vesz részt a brüsszeli találkozón, míg Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek más dolga akadt, ezért nem utazik el Belgiumba.

A zimbabwei külügyminisztérium közölte, hogy bojkottálják az EU Afrikai találkozót, mert az EU nem volt hajlandó vízumot adni Mugabe elnök feleségének és lányának. A 90 éves zimbabwei elnök ezért úgy döntött, hogy inkább nem utazik Brüsszelbe és küldöttséget sem küld a találkozóra. Az EU zimbabwei külképviselete jelezte, hogy azért nem adtak vízumot Mugabe feleségének, mert rajta van az EU szankciós listáján. Ez pedig azt jelenti, hogy nem utazhat be az EU-ba. A fontos találkozóról Jacob Zuma dél-afrikai elnök is távol marad, aki helyett Maite Nkoana-Mashabane nemzetközi együttműködésekért felelős miniszter utazik Brüsszelbe.

Zimbabwéban számos érdekcsoport, köztük üzletemberek is jelezték, hogy nem támogatják Mugabe elnök távol maradását. Szerintük az ország jövője szempontjából rendkívül fontos lenne, hogy az elnök vagy legalább egy küldöttség részt vegyen a találkozón.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez