Hamis HIV igazolások Ugandában

20 dollárért lehet negatív HIV leletet szerezni Kampalában. Ezt derítette ki a BBC tudósítója. A negatív HIV teszt nagyon keresett, mert a munkaadók nem szívesen alkalmaznak HIV pozitív munkatársakat Ugandában.

Kampalában a 15 felkeresett kis magán kórházból 12-ben lehet hamis HIV igazolást szerezni! Orvos sokszor nincs is: egy technikus és egy ápolónő állítja ki a fontos okmányt. Rajta van viszont a kórház pecsétje. Sok munkavállaló számára élet halál kérdése, hogy hamis HIV igazolást szerezzen. Ha valaki HIV pozitív, akkor nem kap állást! Miért? Mert a munkaadók szerint a HIV pozitív emberek rossz munkaerők: hamar elfáradnak és nem eléggé motiváltak. Azonkívül elriaszthatják az ügyfeleket!

Ugandában még mindig nagyon erős előítélet övezi a HIV betegeket. Mindenki feltételezi róluk, hogy a kicsapongó szexuális élet eredménye náluk a HIV. Pedig igen gyakran nem erről van szó: sok nő például úgy lesz HIV fertőzött, hogy egészen fiatalon megerőszakolják! Ugandában 20 évvel ezelőtt szörnyű volt a helyzet: minden ötödik ember HIV pozitív volt! Megindult a kormányzati kampány az AIDS ellen- ezt jelentős részben a világ leggazdagabb embere, az amerikai Bill Gates és neje, Melinda finanszírozta- és sikerült levinni a fertőzöttek arányát 20-ról 6%-ra! A nagy sikernek annyira megörültek Ugandában, hogy abba is hagyták a kampányt. Az eredmény? Újra növekedni kezdett a HIV fertőzöttek száma és aránya! Erre a kormány újra kampányt kezdett: maga Museveni elnök és a First Lady is elment a HIV tesztre! Mindenkit erre buzdítanak most Ugandában!

A munkaadók viszont rendíthetetlenek: aki HIV fertőzött az nem kap munkát! Ezért sokan pénzért veszik a hamis igazolást Kampalában. Az egészségügyi miniszter tisztában van a problémával: a rendőrség néha lecsap, de ez nem rendőri probléma! Meg kell változtatni a társadalom és főként a munkaadók előítéleteit a HIV fertőzöttekkel kapcsolatban! Ma már- megfelelő gyógyszeres kezelés mellett- a HIV pozitív emberek is teljes életet élhetnek. Csakhogy ebben sokan nem hisznek Ugandában: így aztán sok HIV fertőzött nem is tud a betegségéről, mert el sem megy az orvoshoz! Aki pedig tud róla az hamis igazolást vásárol, mert tudja: aki HIV pozitív az nem kap állást Ugandában!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez