Vallási ünnepeken a leggyakoribb a nemi erőszak a köztereken Egyiptomban

A nők 91%-a nem érzi magát biztonságban az utcán, és 99% arról számolt be, hogy érte már valamiféle nemi zaklatás a köztereken vagy a járműveken Egyiptomban. Különösen gyakran válnak nemi erőszak áldozatává azok a nők, akik politikai tüntetéseken vesznek részt.

“Ezek kurvák, azért jöttek, hogy megkeféljék őket!”- mondták a katonák, akik legkevesebb 20 nőt meg is erőszakoltak 2013 augusztusában, amikor a hadsereg szétvert egy Morszi párti tüntetést. Az Al Tawheed mecset körül gyülekeztek a megbuktatott elnök hívei Kairóban amikor a hadsereg és a rendőrség rájuk támadt. Az Emberi Jogok Nemzetközi Ligájának jelentése szerint a katonatisztek legkevesebb 20 nőt megerőszakoltak. A lecsukott nőket pedig erőszakkal fenyegették miután szüzességi vizsgálatnak vetették alá, melyet férfi doktorok hajtottak végre!
Egyiptomban rendszeres a nők zaklatása a köztereken, de Mubarak bukása után ez felerősödött, mert politikai célokat is szolgált: a hatalom így akarja távol tartani a nőket a közéleti aktivitástól! A Tahrir téren, mely a forradalmi tüntetések központja volt, az első időkben szinte mennyei béke honolt: nem bántották a nőket! Mubarak bukása után viszont elszabadult a pokol: a következő 16 hónapban, amikor a hadsereg irányította Egyiptomot, szisztematikusan alkalmazták a nemi erőszakot, mint a megfélemlítés eszközét! A jelentés 250 esetet dokumentált, de ennél nyilván jóval több nemi erőszak történt! Pokoli kör alakult ki a nők körül: egy-egy nőt kiszakítottak társai közül és levetkőztették majd megerőszakolták őket. Még külföldi újságírónők is kerültek hasonló helyzetbe a Tahrir téren Kairóban.
A vallási ünnepek idején a nők többsége nem mer kilépni az utcára, mert olyan nagy a szexuális zaklatás veszélye! Ilyenkor ugyanis tele vannak a közterek férfiakkal, akik egyáltalán nem fogják vissza magukat. Ezért még férfi kísérővel sem biztonságosak a nagyvárosi utcák vagy járművek a nagy vallású ünnepek idején Egyiptomban. Az Emberi Jogok Nemzetközi Ligája felszólítja az egyiptomi kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a nők szexuális zaklatása ellen, de kevesen hiszik azt, hogy ennek lesz eredménye, hiszen a hatalom minden eszközzel akadályozza a szebbik nem politikai aktivitását, és ennek egyik leghatékonyabb eszköze az, hogy nemi erőszakkal fenyegetik meg azokat a nőket, akik a nyílt utcán fellépnek a hatalom ellen Egyiptomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez