Fekete csillagaim- Lilian Thuram a rasszizmus ellen Afrikában

A legendás hátvéd, aki világbajnok lett Franciaország válogatottjával 1998-ban, majd Európa bajnok 2000-ben. 2006-ban ezüstérmes lett a francia csapattal a világbajnokságon. 2008-ban vonult vissza.

Lilian Thuram már játékos korában is igen sokat tett a fajgyűlölet ellen, de visszavonulását követően ez lett a fő célja. Alapítványt hozott létre és kiadta könyvét: Mes étoiles noires- Fekete csillagaim címmel. Úgy gondolja ugyanis, hogy a színesbőrű fiatalok nem ismerik eléggé azokat, akik sokra vitték, annak ellenére, hogy a bőrük színe miatt több akadályba ütköztek mint mások. Maga Lilian Thuram is tapasztalta ezt amikor a Juventus színeiben játszott Itáliában. Hiába nyert kétszer is bajnokságot a csapattal, amikor megjelent a pályán, akkor rendszeresen huhogtak vagy majomnak nevezték az élő futball legendát, akit rendszeresen eltaláltak banánnal is!
A Juventus után a Barcelonába ment, de a spanyol fociban sem volt ritka a színesbőrűek kigúnyolása. Pályafutását Franciaországban, a Paris Saint Germain színeiben akarta befejezni, de a rasszista szurkoló tábor nem örült ennek túlságosan. Közbejött a szívbetegség, és Lilian Thuram abbahagyta. Így is ő szerepelt a legtöbbször a francia válogatottban.
Most a francia állam támogatásával járja Afrikát, legutóbb Beninben tartott előadást. A helyiekkel sohasem érezteti, hogy ő sztár hanem mindig csak arról beszél: büszke arra, hogy fekete és büszke arra, amit elért! Erre buzdítja az afrikai fiatalokat is. Lilian Thuram egyébként Guadeloupe szigetén született, ott ahol a nagy Napóleon állította vissza a rabszolgaságot…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez