Uniós csapatok ellenőrzik a bangui repteret

Helyi idő szerint szerdán délben az uniós erők átvették a francia csapatoktól a repülőtér biztonságának ellenőrzését a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban – közölte az Európai Külügyi Szolgálat.

A közlemény arra is kitér, hogy az uniós csapatok az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazásának keretein belül látják el tevékenységüket, feladatuk pedig az, hogy hozzájáruljanak a biztonságos környezet helyreállításához Banguiban. A kommüniké nem említi konkrétan, hogy jelenleg hány uniós katona teljesít szolgálatot a misszióban, csak arról tesz említést, hogy az Észtország által küldött kontingens szerdán érkezett meg az afrikai országba, és a misszió létszáma júniusra válik teljessé, éri el a tervezett mintegy 1000 fős létszámot. Korábbi közlések szerint az számít majd a hat hónapos megbízatás kezdetének.

Az EUFOR RCA létrehozásáról az év elején hoztak döntést az uniós külügyminiszterek, akik féléves mandátumot adtak a katonai missziónak, amely hivatalosan április 1-jén kezdte meg a munkát.

A világ egyik legszegényebb országában tavaly azt követően szabadult el a pokol, hogy muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontás megállítása végett Franciaország és az Afrikai Unió – az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel lépett közbe. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez