Az ENSZ BT jóváhagyta a katonai beavatkozást a Közép-afrikai Köztársaságban

Franciaország és az Afrikai Unió katonai beavatkozást hajthat végre a vallási erőszak sújtotta országban a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá az akciót. A teljes anarchiához közelítő országban jelenleg 650 katonát állomásoztató Franciaország további ezer fegyveressel fogja támogatni a BT-határozat felhatalmazásával 3600 fősre duzzadó afrikai válságkezelő missziót. Franciaország – a Közép-afrikai Köztársaság volt gyarmattartója – csütörtök délelőtt már Banguiba vezényelt 250 katonát, miután a fővárosban véres összecsapások törtek ki az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok között. A harcok a BT-határozat megszületésekor is folytak, a halottak száma meghaladja a százat.

 {youtube}IGBeZVAW3rw{/youtube}

Az ENSZ BT azután döntött az egyévesre tervezett válságkezelő misszió támogatásáról, hogy nyugati diplomaták figyelmeztettek: népirtással fenyeget az elharapódzó erőszak a 4,6 milliós Közép-afrikai Köztársaságban. Az országban jelenleg a közép-afrikai országok gazdasági közösségének (ECCAS) 2500 fős békefenntartó különítménye próbálja fenntartani a közrendet, kevés sikerrel. A BT-határozat értelmében a misszió irányítását az Afrikai Unió veszi át, növelve a katonák számát és fegyverhasználati felhatalmazását.

 

A határozat egyúttal felhatalmazza a francia erőket, hogy “minden szükséges eszközzel” támogassák a MISCA névre keresztelt AU-küldetést. Laurent Fabius francia külügyminiszter a BT-szavazás előtt jelezte, hogy Párizs támogató missziója pár napon belül megkezdődhet. A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át.

 {youtube}V4oTdPYCrKU{/youtube}

Ugyanakkor megfigyelők szerint Djotodia kezéből kicsúszott a hatalom, és nem tudja visszafogni a Séléka tagjait, akik rendszeresen követnek el rémtetteket Banguiban: gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, kirabolják a segélyszervezeteket és az árvaházakat. A súlyos jogsértések miatti felháborodás nyomán vidéken pár hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusi lakosok, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de harcosaik számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen. Az erőszak miatt eddig mintegy négyszázezren váltak földönfutóvá az országban.

 

Habár számos ásványkincsben – egyebek mellett uránércben, aranyban és gyémántokban – gazdag, a Közép-afrikai Köztársaság az egyik legszegényebb ország a világon, hosszú ideje semmiféle törvény nem szabályozza a működését.

 

Több tucatnyi holttest a főváros egyik mecsetében és az utcákon

 

Közel nyolcvan holttest hever a közép-afrikai köztársaság fővárosa, Bangui egyik mecsetében és környékén a csütörtök reggeli lövöldözéseket követően – jelentette a francia hírügynökség helyszínen tartózkodó munkatársa. A Bangui egyik központi negyedében fekvő mecset imatermében és belső udvarán 54 holttestet sorakoztattak fel. A halálos áldozatokon szálfegyverek és a lövések nyomai látszanak. A szomszédos utcákon huszonöt, sorsára hagyott holttestet számláltak össze a sajtó munkatársai. Az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok között csütörtökön újabb összecsapások törtek ki, röviddel azelőtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan felhatalmazást ad Franciaországnak 1200 katona bevetésére az erőszaktól sújtott afrikai országba.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez