Rekordár egy sárga gyémántért

A sárga gyémántok esetében rekordot jelentő 14,5 millió frankért kelt el – igaz, csak második nekifutásra – a Sotheby’s genfi aukcióján a Graff Vivid Yellow néven ismert drágakő, a történelmi Győzelem gyémánt azonban nem talált vevőre. Az ékszerárverés azonban így is rekordbevétellel, 125,5 millió frankkal zárult.

 A keddi aukció fénypontja a nárciszsárga gyémánt, egy gyűrűbe foglalt 100,09 karátos darab volt. A drágakő a legnagyobb élénk fantázia világossárga gyémántok közé tartozik. Először úgy tűnt, nem talál gazdára, David Bennett aukcióvezető be is jelentette, hogy nem kelt el, mert a kínált 12,6 millió frankos ajánlat nem érte el a kikiáltási árat. Később azonban – a jelenlévők nagy meglepetésére – közölte, hogy újra él a licit. Egy érdeklődő akadt, aki 12,8 millió frankot, jutalékkal együtt pedig 14,5 milliót (3,6 milliárd forintot) fizetett.

Ugyancsak a Graff ékszerház remekműve egy másik kivételes kő is, egy 103,46 karátos briliáns, a harmadik legnagyobb kerek gyémánt a világon, amelyért jutalékkal együtt 4,3 millió frankot (1,06 milliárd forintot) adtak.

Súlya nem éri el a bűvös százkarátos határt, ennek ellenére 12,6 millió frankért (3,13 milliárd forintért) kelt el egy 70,33 karátos, briliánscsiszolású, párnaalakú fehér gyémánt, amelyet gyűrűbe foglaltak.

Kalapács alá került, de nem talált vevőre a Győzelem gyémánt (Victory Diamond). A 31,34 karátos, gyűrűbe foglalt fehér drágakő a színét tekintve a legjobb, azaz D (színtelen) besorolású, és csak “nagyon-nagyon apró zárványok” vannak benne. A kő az Afrikában valaha talált harmadik legnagyobb nyersgyémántból származik, amely csiszolatlanul még 770 karátos volt. 1945. január 6-án találták Sierra Leonéban. Az óriási gyémántból harminc darab, összesen 282,36 karátos drágakövet csiszoltak. A legnagyobb, 31,35 karátos a Győzelem nevet kapta a Szövetségesek második világháborúban aratott diadala emlékére.

A becsült legalacsonyabb ár tízszereséért, 200 ezer frankért, jutalékkal együtt 245 ezerért (60,9 millió forintért) árvereztek el egy Van Cleef & Arpels-féle nyakéket, amely egy Mystere IV vadászrepülőt mintáz. A gyémánt és arany ékszert ajándékba kapta Jacqueline Auriol, a repülés egyik női úttörője Marcel Dassault repülőgépgyárostól.

Az árverésen 525 tételre lehetett licitálni, az összbevétel 125,5 millió frank (31,21 milliárd forint) volt, ami a Sotheby’s szerint világrekord.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez