Politikai krízis Malawiban, az elnök érvénytelenítette a választási eredményeket

Rendkívül feszült a légkör Malawiban, ahol Joyce Banda elnök asszony bejelentette, hogy azonnali hatállyal érvényteleníti a héten megtartott választások eredményét és a folyamatban lévő szavazat számlálást is leállította. A döntésre azért került sor, mert számítógépes hekkerek feltörték és manipulálták a szavazatok összeszámlálására használt elektronikus rendszert.

Az elnök asszony elmondta, hogy a szavazatszámláló elektronikus rendszerbe külső behatolás történt és ismeretlen tettesek módosították az eredményeket. A héten megtartott választást és annak összes eredményét ezért érvénytelenítette és 90 napon belül új választásokat fog kiírni az országban. Jocye Banda azonban jelezte, hogy az új választáson nem fog indulni. Az elnök asszony azzal indokolta vitatott döntését, hogy szabad és tisztességes választásokat akar az országban annak érdekében, hogy a nép megválaszthassa saját elnökét. A választási bizottság viszont jelezte, hogy nem fogadják el az elnök döntését, mert az alkotmányellenesnek tekintik, ezért a szavazatok összeszámlálást folytatják.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint az elnöki székért folyó küzdelemben Peter Mutharika állt az élen, a szavazatok 42%-val. Második helyen Joyce Banda állt, aki 23%-át szerezte meg. Az összes leadott szavazatoknak viszont még csak a 30%-át sikerült feldolgozni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez