Bűntény lett a szexuális zaklatás Egyiptomban

Fél év börtön és 3000 egyiptomi büntetés jár annak a jövőben, Egyiptomban, aki a szebbik nem tagjait szexuálisan zaklatja. Ha visszaesőként követi el a bűntényt, akkor növekszik a büntetés mértéke is. Így döntött Egyiptom távozó elnöke.

A nők 99%-a tapasztalt szexuális zaklatást Egyiptomban az élete során!- ezt állapította meg egy ENSZ vizsgálat, melyet tavaly tettek közzé. Az utcára férfi kísérő nélkül veszélyes kilépni! Megtapasztalta ezt több külföldi újságírónő, aki az arab tavasz eseményeiről tudósított Kairóból. A rendőrség eddig egyáltalán nem vette komolyan a szexuális zaklatást. Amikor egy nő például panaszt tett, akkor ezt mondták neki a rendőrkapitányságon: asszonyom, ha minden férfit lecsuknánk, aki az utcán zaklatja a nőket, akkor a börtönök egy nap alatt dugig megtelnének!

Most a rendőrség szentül ígéri: betartja az elnöki rendeletet a szexuális zaklatásról. Valójában olyan problémáról van szó, amely mélyen gyökerezik Egyiptom hagyományaiban. A kairói egyetem rektora például legutóbb lekicsinylően nyilatkozott a problémáról azt követően, hogy az egyetemista fiúk csoportosan zaklatták a lányokat a campus-on! “A fiúk és a lányok egyaránt hibásak voltak. A fiúk azért, mert zaklatták a lányokat! A lányok pedig azért, mert kihívóan öltöztek! Nem mondom, hogy jobb lenne, ha a lányok egyenruhát hordanának, de az sok problémát megoldana!”- mondta a kairói egyetem rektora.

Kérdés, hogy a szexuális zaklatásról szóló új rendeletet betartják-e Egyiptomban? A szexuális csonkítást is törvény tiltja, de ennek ellenére vidéken a lányok 93%-ának kivágják a csiklóját. Nemrég egy 13 éves lány belehalt a műtétbe. Az apát és az orvost bíróság elé állították, mindketten a hagyományokra hivatkoztak! Kiderült, hogy a faluban ahol a 13 éves lány élt, az emberek többsége nem is tudta, hogy a szexuális csonkítás bűntény Egyiptomban! Azt sem tudták, hogy nincs benne a Koránban a szexuális csonkítás, sőt a főmufti elítélte azt! Így valószínű, hogy a szexuális zaklatást tiltó elnöki rendelet is írott malaszt marad Egyiptomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez