Megjelenése előtt botrányt keltett a Mandeláról szóló új könyv

Már megjelenése előtt botrányt keltett Nelson Mandela asszisztensének a decemberben elhunyt polgárjogi harcosról, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökéről szóló új portrékötete, amelyből kiderül, hogy Mandela családja nagyon csúnyán bánt a politikus feleségével.

Good Morning, Mr. Mandela! című könyvéről beszélve Zelda la Grange egy dél-afrikai lapnak azt mondta, hogy nem ismer mást, akivel olyan tiszteletlenül bántak, mint Mandela özvegyével, Graca Machellel. Kitért rá, hogy az özvegynek a hivatalos vendégekhez hasonlóan akkreditáltatnia kellett magát férje december 15-i búcsúztatására, valamint arra is, hogy a család teljesen átvette az irányítást Mandela utolsó napjaiban.

A politikus lánya, Makaziwe egyszerűen csak “Mrs. Magánkívüli” névvel illette Graca Machelt, amiért az asszony felizgatta magát azon, hogy a férjét kórházba szállító mentőautó defektet kapott. La Grange könyvében beszámol arról is, hogy a család már a volt elnök 2013 december elején bekövetkezett halála előtt évekkel megvitatta a polgárjogi harcos temetésének körülményeit, élete utolsó szakaszában pedig eltiltották a Nobel-békedíjas Mandelától barátait, köztük Bonót és Charlize Theron színésznőt.

A 43 éves Zelda la Grange 19 éven át volt Mandela személyi asszisztense, a politikus fogadott unokája. Könyve csütörtökön jelenik meg. A Dél-afrikai Köztársaságban felnőtt, fehér családból származó nő egészen addig a szegregációs rendelkezések támogatója volt, amíg 1994-ben el nem kezdett az akkor elnökké választott Mandelának dolgozni, kezdetben gépíróként.

A szerző már korábban bejelentette: a jogdíjak egy részét a Nelson Mandela Alapítványnak adományozza. A család azonban jelezte, hogy bíróság elé fogja citálni a nőt, ha nem tudja alátámasztani könyvében megfogalmazott állításait. La Grange kitart amellett, hogy minden szava igaz, s csak a tényeket rögzítette.

A Nobel-békedíjas Mandela önéletrajzi könyve Long Walk to Freedom címmel jelent meg 1994-ben (magyarul A szabadság útján címmel adták ki 2008-ban). E könyvére épül a tavaly bemutatott, azonos című film, amelyben Idris Elba brit színész alakítja Mandelát.

A Mandela halálát követő gyászidő egyébiránt a hét végén, a temetés után fél évvel járt le. A család a xhosa törzs szokásainak megfelelő szertartáson vett részt, ennek keretében elégették a politikus volt felesége, Winnie Mandela fekete ruháját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez