Kőkori leletekre bukkantak Dél-Afrikában

Dél-Afrikában a Kathu néven ismert lelőhelyen zajló régészeti feltárások során több tízezer korakőkori tárgyi leletet találtak, többek között pattintott kőeszközöket.

 A Fokvárosi Egyetem és a Torontói Egyetem kutatói a Kathu Townlands lelőhelyen végeznek ásatásokat, mely Dél-Afrika egyik leggazdagabb, korai prehisztorikus régészeti helyszíne. A becslések szerint a lelőhely kora a 700 ezer – egymillió éves tartományra esik. Az eredményekről a PLoS One folyóirat számolt be.

Steven James Walker, a vizsgálat vezetője elmondta, a lelőhely csodálatos és veszélyeztetett is egyben, mivel Kathu városa gyorsan terjeszkedik körülötte. Védelme érdekében a helyi fejlesztőkkel és a dél-afrikai örökségvédelmi hivatallal is együttműködnek.

Manapság Kathu fontos vasbányászati központ. Walker hozzátette, hogy már magában az a tény, miszerint ilyen kiterjedt prehisztorikus lelőhely található az intenzív fejlődési zóna kellős közepén, egyedülálló kihívást tár régészek és fejlesztők elé is a megfelelő stratégiák kidolgozására.

A Kathu Townlands-lelőhely a Kathu-komplexum néven ismert prehisztorikus helyszíncsoport részét képezi. A komplexum egyik másik lelőhelye, a Kathu Pan-1 többek között elefántok és vízilovak kövületeit, valamint a legkorábbi ismert, lándzsaként használt eszközök bizonyítékát nyújtotta egy félmillió éves rétegben.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a régió korai emberi aktivitásának számtalan nyoma komoly tudományos kihívás elé állítja őket. Michael Chazan, a Torontói Egyetem szakembere elmondta, olyan tájat kell elképzelniük Kathu körül, amely az emberősök nagyobb populációinak, illetve víziló méretű állatoknak adott otthont.

Minden nyom arra utal, hogy Kathu sokkal nedvesebb volt, így inkább az Okavango-régióhoz, mint a Kalahári-sivataghoz hasonlított. Úgy véli, hogy a Kathu-komplexum egyedülálló lehetőségeket nyújt az ősemberek evolúciójának vizsgálatára Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez