HIV-gyógyszerek hatására nőtt a várható élettartam Dél-Afrikában

A BBC szerint a most közzétett adatok szerint az országban kilenc évvel nőtt a születéskor várható átlagos élettartam az egy évtizeddel korábbihoz képest.

 Az ország statisztikai hivatalának éves demográfiai jelentése szerint a dél-afrikaiak várható élettartama a férfiak esetében 59,1 évre, a nők esetében pedig 63,1 évre nőtt. A mindkét nemre vonatkozó összesített adatok azt mutatják, hogy a várható élettartam egy évtized alatt 52,2 évről 61,2 évre emelkedett.

Dél-Afrika – ahol a statisztikák szerint az 54 milliós lakosság 10,2 százaléka HIV-pozitív – rendelkezik a világ legnagyobb antiretrovirális (AIDS-ellenes) gyógyszeres programjával. A dél-afrikai statisztikai hivatal munkatársai szerint a HIV-pozitív személyek hozzáférése az AIDS-ellenes gyógyszerekhez az egyik fő oka a várható átlagos élettartam látványos növekedésének. Második okként a statisztikusok a csecsemőhalandóság visszaszorulását jelölték meg.

Az AIDS-ellenes program egy része a HIV-fertőzés anyáról gyermekre való átadásának megakadályozására és a betegség korai diagnosztizálására irányul. A mostani jelentés szerint a program hatására a csecsemőhalandóság is visszaesett. Míg korábban 1000 élveszületésre 58 csecsemőhalálozás jutott, ez a szám a mostani adatok szerint 34-re csökkent.

A statisztikai hivatal vezetője szerint az orvostudomány fejlődésével további növekedés várható a dél-afrikaiak átlagos élettartamában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez