Ebola: Dél-Korea felfüggeszti kenyai légi járatait

Tizenegyre nőtt az Ebola vérzéses láz bizonyított megbetegedéseinek száma Nigériában – közölte csütörtökön Onyebuchi Chukwu egészségügy-miniszter.

 A tizenegy beteg közül három meghalt, a többi nyolcat egy különleges egészségügyi intézményben ápolják elkülönítve a húszmillió lakosú Lagosban.

A nigériai kormány által közölt adatok némileg különböznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szerdán közöltekétől, amelyek szerint 12 megbetegedést regisztráltak az afrikai országban.
Nigériában Lagoson kívül nem észleltek fertőzéseket, de a hatóságok attól tartanak, hogy egy fertőzött ápolónő a kelet-nigériai Enuguba utazva másokat is megfertőzhetett.

Az ápolónő az amerikai Patrick Sawyert, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársát ápoló egészségügyi csapat tagja volt, aki július 25-én halt meg az eddig több mint ezer ember halálát okozó vírus következtében Nigériában.

Az ápolónőn Enuguban jelentkeztek a vérzéses láz tünetei, és kezelésre visszaszállították Lagosba. A hatóságok közölték, hogy megfigyelés alá helyeztek 21 enugui lakost, akikkel kapcsolatba került. Az egészségügy-minisztérium szerint hat ember van közülük továbbra is megfigyelés alatt, a többieket tünetmentesen elengedték.

Lagosban csütörtökre virradóra 177-ről 169-re csökkent a megfigyelt emberek száma.

Nigéria az Ebola által legkevésbé fertőzött nyugat-afrikai ország. A WHO szerint augusztus 11-ig 1975 Ebola-gyanús megbetegedést találtak, közülük 1069 ember halt meg Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában.

A betegség gyanújával Szingapúrban kórházba szállított nigériai nőről bebizonyosodott, hogy nem fertőzte meg az Ebola-vírus, és elhagyhatta a kórházat – jelentette a Straits Times című helyi lap a kórház igazgatójára hivatkozva. Az ötvenes éveiben járó nő nemrégiben érkezett az ázsiai városállamba Nigériából, és azután került a kórház sürgősségi osztályára, hogy belázasodott.

Az Ebola-járvány terjedését megelőzendő a Korean Air Lines augusztus 20-i hatállyal felfüggesztette Incshonból Nairobiba közlekedő járatát – jelentette be dél-koreai légitársaság.

Kenyából, illetve Kelet-Afrika más országaiból eddig nem jelentettek Ebola-megbetegedéseket, de a dél-koreai légitársaság eddig is az élen járt az óvatosságban. A Korean Air Lines hetente háromszor üzemeltet járatot a Kelet-Afrika kapujának számító Nairobiba. A cég azt nem közölte, hogy a felfüggesztés meddig marad érvényben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez