Lesotho reménye a “folyékony arany” vagyis a víz

A puccs ráirányította a figyelmet Lesothóra, mely a világ egyik legszegényebb országa. Mégis miben bíznak az emberek? A “folyékony aranyban”, a vízben, hiszen Afrika polgárainak csak egyharmada jut elegendő vízhez.

5 milliárd dollárért építették meg a nagy vízierőművet- Dél-Afrikával közösen. A gazdag szomszéd évente 700 millió randet fizet az elektromos energiáért. Ez nagyon jelentős összeg a koldusszegény államnak, ahol az emberek több mint fele mélyszegénységben él! Az emberek innen kapják a vizet és az áramot csakhogy a rezsit nem tudják fizetni, mert nincs megfelelő jövedelmük.
Mégis az erőmű jelenti a reményt, hiszen ennek energiája működteti az ország szerény iparát, amely csökkenti az óriási munkanélküliséget. Van-e kiút az általános nyomorból? Vannak, akik gyémántot kutatnak, hiszen volt egy-két nagy fogás az elmúlt száz évben, de aligha valószínű, hogy az eszközök nélkül keresgélő kincsvadászokra rámosolyog a szerencse Lesothóban. Marad tehát a folyékony arany, mely nagy kincs Afrikában ahol a családok kétharmada nélkülözi az elegendő vizet! Ki tudja-e használni ezt a lehetőséget a koldusszegény Lesotho? Ha eloszlik a puccs körüli zűrzavar, akkor talán ráérnek azzal is foglalkozni, ami a legfontosabb: miből élnek az afrikai kis ország koldusszegény polgárai Lesothóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez