Végeredmény nincs, győztes már van Botswanában

Végleges eredmények még nincsenek, de a Legfelsőbb Bíróság vezetője már kihirdette, hogy ki nyerte meg a választást.

A választói névjegyzékben 800 ezer név szerepelt, maga a szavazás rendben zajlott. A szavazatok összeszámlálása jelenleg is tart. A részeredmények szerint a kormányzó Botswanai Demokratikus Párt (BDP) legalább 33, a Demokratikus Változásért elnevezésű ellenzéki összefogás 14, míg a szintén ellenzéki Botswanai Kongresszus Párt 2 mandátumot szerzett a lehetséges 57-ből. Ezzel Ian Khama elnök pártjának sikerült biztosítania a többséget a parlamentben.

Az alkotmány értelmében további négy mandátumot az új törvényhozás oszt ki, míg egy-egy hely az elnöknek és az államügyésznek van fenntartva. Az új parlament beiktatása után következik az államfő megválasztása, jelöltet a képviselők állítanak és a végső döntést is ők hozzák meg. Tekintettel arra, hogy a Botswanai Demokratikus Pártnak megvan az abszolút többsége a parlamentbe, ezért szinte biztos, hogy másodszorra is Ian Khama elnököt fogják megválasztani államfőnek. A politikusi 2008 óta vezeti az országot.

Botswana a kontinens egyik legstabilabb országa, ahol az életszínvonal is jóval magasabb az afrikai átlagnál. Az ország gazdasága azonban évek óta súlyos válságban szenved, miután a gyémánt világpiaci ára jelentősen vissza esett. Komoly problémát jelent még a 18%-os munkanélküliség és a HIV-vírus megállíthatatlan terjedése. Az ország lakosságának 23,4%-a fertőzött. A választások előtt végzett közvélemény kutatások szerint a lakosság 58%- a munkanélküliséget tartja a legsúlyosabb problémának Botswanában.(fotó:Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez