Az ebolás ápolónő felelősségre vonást követel kutyájak elaltatása miatt

Több, mint 37 ezer aláírást gyűjtött össze az interneten az ebolával megfertőződött, de már gyógyult spanyol ápolónő és férje, követelve, hogy mondjon le Madrid egészségügyi tanácsosa, amiért elaltatták a kutyájukat, ugyanis az állatról tévesen feltételezték, hogy fertőző lehet – számolt be a petícióról az Europapress Hírügynökség hétfőn.

 A petícióban Javier Limón, az ápolónő férje, aki maga is karanténban töltött három hetet, leírja, hogy szerinte Excalibur nevű kutyája a hatóságok tájékozatlanságának lett áldozata. Példaként említi, hogy az Egyesült Államokban is volt olyan ebolás beteg, akinek kutyája volt, ott az állatot csupán elkülönítették és megfigyelték, de nem hoztak vele kapcsolatban ilyen “radikális” döntést. A férfi úgy érzi, hogy a kutyáját értelmetlenül áldozták fel.

Azért, hogy ez soha többet ne történhessen meg egy állattal sem, a felelősöknek le kell mondaniuk – hangsúlyozta a kérvényben, amelyet Francisco Javier Rodrígueznek, Madrid egészségügyi tanácsosának címzett.

A követelések között szerepel az is, hogy az illetékesek készítsenek egy olyan egészségügyi protokollt az ilyen esetekre, amely kiterjed az állatokra vonatkozó eljárásra is.

A spanyol házaspár megköszönte azt a sok támogatást, amit akkor kaptak, amikor kiderült, hogy a kutyát elaltatják. Több, mint 400 ezer aláírás gyűlt össze ennek megakadályozására. A család madridi otthona előtt napokig több tucat aktivista tartott ülősztrájkot, de a rendőrségnek végül sikerült elvinni a kutyát, miközben a tömeg azt kiabálta: “gyilkosok, gyilkosok”.

Teresa Romer 44 éves ápolónő volt az első, aki nem Nyugat-Afrikában, hanem Európában fertőződött meg a vírussal. Október 6-án vitték be a III. Károly Klinikára, ahol egyébként is dolgozik. Az első tünetek már szeptember 29-én jelentkeztek nála. Előzőleg – augusztusban és szeptemberben – a madridi kórházban halt meg két spanyol misszionárius, aki Nyugat-Afrikában kapta el a betegséget. Az ápolónő úgy fertőződött meg, hogy védőruháját levéve véletlenül az arcához nyúlt a kesztyűjével. Az eset miatt felállított vizsgálóbizottság súlyos szakmai hiányosságokat állapított meg: az ebolás betegek kezelésében közreműködő egészségügyi dolgozók nem voltak megfelelően felkészítve, és a védőfelszerelések sem voltak megfelelőek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez