Meghátrált a zambiai elnök

Guy Scott Zambia átmeneti elnök visszavonta Edgar Lungu leváltásáról szóló döntését, miután erőszakos zavargások robbantak ki a fővárosban.

Az elnök az állami ZNBC rádióban jelentette be, hogy Edgar Lungu-t visszahelyezte a kormányzó párt főtitkári pozíciójába, és továbbra is ő a kormány védelmi és igazságügyi minisztere. Lungu leváltása hatalmas felháborodást váltott ki, mivel a politikus az egyik legesélyesebb a 90 napon belül esedékes elnökválasztás megnyerésére. Sokak szerint Scott azért mozdította el Lungu-t a posztjáról, hogy megakadályozza a jelölését, míg mások szerint a skót származású fehér elnök ki akarja játszani a szabályokat, hogy versenybe szállhasson a megüresedett elnöki székért. A zambiai alkotmány azonban nem teszi lehetővé Scott számára az indulást az elnökválasztáson, mivel szülei nem voltak zambiai állampolgárok.

Lee Habsonda politikai elemző elmondta, hogy Micheal Sata elnök súlyos betegsége és halála óta komoly hatalmai harcok robbantak ki a kormányzó pártban (PF), amely azóta gyakorlatilag két frakcióra szakadt. Szerinte Lungu leváltása egyfajta taktikai húzás volt Scott részéről, hogy felmérje a politikus népszerűségét. Köztudott, hogy Scott és Lungu a párton belül egymással ellentétes oldalon álnak. Lungu azonban komoly népszerűségnek örvend az országban, így Scottnak nem volt más választása, mint visszavonni hatalmas felháborodást kiváltó döntését.

A megüresedett elnöki székre komoly esélyesnek számít még Wynter Kabimba volt igazságügyi miniszter, Alexander Chikwanda pénzügyminiszter és Sata elnök fia Mulenga, akik jelenleg a főváros polgármestere.  (fotó:Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez