Megrongáltak egy Mandela emlékművet Fokvárosban

A szemüveg szobrot rengeteg kritika érte a felállítása óta, mert sokak szerint nem Nelson Mandela volt dél-afrikai elnöknek állít emléket.

Vandálok fújták be fekete festékkel a Fokváros Sea Point tengerparti negyedében felállított szemüveg szobrot,  a lencsén ezeket az üzeneteket hagyták: „Összetört Szívek”, „Nem feledjük Marakanát”, „Fehér rasszista művészet”. A rongálásért a Tokolos Stencil Collective elnevezésű csoport vállalta a felelősséget, amely többször is kritizálta és felháborítónak nevezte az alkotást.

A rozsdamentes acélból készült hatalmas szemüveget eredetileg Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök tiszteletére emelték és azt a nevet adták neki, hogy „Perceiving Freedom”. A szobor azonban a kezdetektől fogva megosztotta a dél-afrikai társadalmat és komoly vitákat váltott ki. Sokak szerint a szobor felállításának hátterében egy közismert szemüveggyártó cég áll, amely marketing szempontok miatt támogatta az „emlékművet”. Az acélszobrot ugyanis a cég egyik termékéről mintázták, ami jól felismerhető és azonosítható. Sokakat felháborított az is, hogy a szobor költségeinek egy részét közpénzből finanszírozták.

A szobor készítője, Michael Elion képtelenségnek nevezte a szobor ellen felhozott vádakat és jelezte, hogy a tervezés és készítés során rendszeresen konzultált a Nelson Mandela Alapítvánnyal is. A művész azt is elmondta, hogy az alapítvány munkatársai többször is megvizsgálták a művét és semmi kifogásolni valót nem találtak rajta. Azt pedig határozottan visszautasította, hogy a Nelson Mandela tiszteletére készített emlékmű reklámfogás lenne. A fokvárosi vezetés is kiállt a szobor mellett és jelezte, a jövőben is lehetőséget ad tehetséges művészeknek, hogy kreatív módon fvalósítsák meg elképzeléseiket. A város vezetése szerint az ehhez hasonló kreatív megoldások jól szemléltetik az ország rendkívül sokszínű kultúráját és társadalmát.

000000mandel92 1

000000mandel92 2

000000mandel92 2

000000mandel92 4

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez