Hatszáz afrikai menekült próbált bejutni Melillába

Több mint hatszáz afrikai ostromolta meg a marokkói tengerparton fekvő spanyol terület, Melilla kerítését kedden, hogy bejuthasson az Európai Unióhoz tartozó területre – jelentették a helyi hatóságok.

 A madridi belügyminisztérium tájékoztatása szerint a határsértők azt az újonnan elterjedt és mostanában gyakori módszert alkalmazták, hogy egy időben, különböző pontokon próbáltak meg Marokkóból átjutni a szögesdróttal megerősített kerítésen. Bár a spanyol és a marokkói biztonsági erők visszaverték az ostromlók többségét, körülbelül harminc embernek így is sikerült bejutnia az enklávé területére.

Az észak-afrikai országban fekvő két spanyol enklávé (Ceuta és Melilla) mentén húzódik az Afrika és az EU közötti egyetlen szárazföldi határ, ezért sok illegális bevándorló ezt az utat választja arra, hogy eljusson Európába.

A spanyol gazdasági válság és a tömeges munkanélküliség sem csökkentette az illegális bevándorlók számát. Soha akkora áradat nem zúdult még Melillára, mint ebben az évben, rengetegen próbálnak meg ott bejutni az Európai Unió területére. Idén körülbelül 16 ezren kíséreltek meg a kerítésen átmászva bejutni uniós területre, kétezren jártak közülük sikerrel.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez