Kínai segítséggel jön létre a közös afrikai haderő

Kína segít az Afrikai Uniónak gyorsreagálású erőt létrehozni – jelentette be vasárnap Jacob Zuma dél-afrikai elnök azt követően, hogy Pekingben járt.

Elmondta, hogy tárgyalásai során vendéglátója, Hszi Csin-ping államfő közölte: Kína kész segíteni az Afrikai Uniónak (AU) békefenntartói misszióiban, valamint hozzájárulni az ehhez szükséges forrásokhoz, így az AU gyorsreagálású erőinek megteremtéséhez. A dél-afrikai elnök a kérdést szóba hozta augusztus végi oroszországi látogatásán is. “Megvitattuk az együttműködést a békefenntartói küldetésekben, akárcsak azt, hogy támogassák a válságokban bevetendő afrikai gyorsreagálású erők megteremtését” – hangsúlyozta
Zuma. Maite Nkoana-Mashabane dél-afrikai külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek az elnök kijelentését értelmezve elmondta, hogy az afrikai erőknek szükségük van az öt legnagyobb fejlődő ország, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika közössége, a BRICS támogatására. “A segítség jelentheti a létrehozandó erők kiképzését, anyagi és pénzügyi támogatását” – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem katonákra van szükség. Abból van bőven Afrikában ahhoz, hogy a katonai feladatokkal boldoguljanak. A gyorsreagálású erők megteremtéséről az Afrikai Unió tavalyi csúcstalálkozóján határoztak a részt vevő országok képviselői. Eddig tizenegy ország jelezte, hogy kész katonákkal hozzájárulni annak létrehozásához.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez