Kiszabadult a magyar származású túsz Maliban

Háromévi fogság után szabadon engedte Serge Lazarevic magyar származású túszt az Al-Kaida észak-afrikai szárnya, az AQIM – jelentette a BBC. 

Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy sikerült megegyezni a terrorista szervezettel, és szabadon engedik a francia állampolgárságú túszt. Az elnök szerint nincs több megmentésre váró francia Maliban.

A 2011-ben túszul ejtett, francia állampolgárságú Serge Lazarevic-ről három hete tettek közzé videót az elrablói. Azon a férfi Hollande elnöktől kért segítséget. “Nagyon beteg vagyok. Kérem Hollande elnököt, hogy segítsen a kiszabadulásban! Franciaország iraki szerepvállalása miatt veszélyben az életem. Nem akarok én lenni a nyolcadik francia túsz, aki életét veszti a Szahel övezetben” – üzente az AQIM fekete lobogója előtt a férfi.

Lazarevic a Vajdaságban született, és magyar származású. A délszláv háború idején a szerb hadseregben szolgált. Ott vette fel a Lazarevic nevet. Összekötő tiszt lett a szerb hadsereg és a francia békefenntartók között. Ezért a háború után gyorsan megkapta a francia állampolgárságot. Franciaországban őrző-védő cégeknek dolgozott, de mindig szoros kapcsolatot tartott a francia titkosszolgálattal. Többször járt Afrikában. 2011 őszén egy francia társával Mali északi részén járt. Azon a területen, melyet nem sokkal később elfoglaltak az iszlamista milíciák. Az AQIM mindkettőjüket elfogta, és közölte: két francia kém került a birtokába. Fogolycserét ajánlott a francia államnak, mely azt nem fogadta el.

2012-ben az iszlamista milíciák lerohanták Mali északi részét, ahol bevezették a sariat, a próféta szigorú törvényét. A francia csapatok – néhány afrikai állam támogatásával – 2013-ban kiszorították az iszlamista erőket Mali északi részéről. Lazarevic társát ekkor fejbelőtték, hogy így álljanak bosszút Franciaországon.

Lazarevic lánya szervezte Franciaországban a segélyakciót apja megmentésére. Hollande elnök korábban elmondta: a nő rendszeresen bejárt a külügyminisztériumba Párizsban, és mindenben együttműködött a francia hatóságokkal. Azt, hogy végül hogyan sikerült a férfit kiszabadítani, fizetett-e váltságdíjat érte a francia állam, egyelőre nem tudni. A tárgyalásokat általában teljesen titokban folytatják a túszejtőkkel. Franciaország hivatalos álláspontja az, hogy nem fizet a túszokért. A valóságban viszont a titkosszolgálat euró milliókat szokott átutalni egy-egy francia túsz szabadonbocsájtásáért. Egy Kamerunban elrabolt héttagú francia családért például állítólag 5 millió eurót fizettek ki egy iszlamista szervezetnek.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez