Mugabe politikai tisztogatásba kezdett Zimbabwéban

A 90 éves veterán elnök hét minisztert váltott le a posztjáról, és menesztette Joice Mujuru alelnök asszonyt is, akit pár hónapja még lehetséges utódjaként tartottak számon.

Joice Mujuru alelnök asszony azután vált kegyvesztetté, miután a 90 éves elnök felesége váratlanul megjelent a politikai porondon. Mujuru ugyanis köztudottan ellenezte a 49 éves Grace Mugabe politikai szerepvállalását, ezért az eltelt három hónapban állandó politikai támadások kereszttűzébe került. Mugabe felesége annak érdekében, hogy „megtörje” az alelnök asszony népszerűségét, lejárató kampányt indított ellene, és azzal vádolta meg őt, hogy merényletet készített elő az államfő ellen a hatalom megszerzésért. Mujuru mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, és jelezte, hogy a kezdetektől fogva hűen támogatta és szolgálta Mugabe elnököt, akivel még a 70-es években együtt harcolt Zimbabwe függetlenségért.

Az alelnök asszony ellen folytatott lejárató kampánynak végül az lett az eredménye, hogy Mugabe elnök a ZANU PF kongresszusán nyilvánosan megtagadta és árulónak, illetve korrupt vezetőnek nevezte őt. Mujurut ezt követően megfosztották a párton belüli tisztségétől, Grace Mugabét pedig megválasztották a párt női tagozatnának elnökévé. Mugabe felesége ezzel bekerült a párt legfelsőbb vezetésébe, és az ország egyik legbefolyásosabb politikusává lépett elő.

Mujuru mostani menesztése előrelátható volt és senkit sem ért váratlanul, mivel ez volt az utolsó lépés ahhoz, hogy a Mugabe család végképp megszabaduljon tőle. Most viszont mindenki izgatottan várja az országban, hogy ki lesz az új alelnök, aki Mugabe elnök potenciális utódja is lehet. A zimbabwei alkotmány ugyanis előírja, hogy az elnök halála után az alelnök veszi át a hatalmat. Ezért nem lenne meglepő, ha Grace Mugabe lépne elő férje első számú helyettesévé. Az asszony nem egészen egy éve megállíthatatlanul tör előre a politikai ranglétrán.

Grace Mugabe

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez