Zajlik az élet Freetownban

Régóta nem jelentkeztünk Sierra Leone-ből, aminek egyik oka a folyamatosan akadozó internet kapcsolat volt. Most azonban két kollégánk is kiutazott Freetownba, hogy üzleti tárgyalásokat folytassanak.

Elmondásuk szerint az Ebola-járvány miatt kialakult egészségügyi helyzet nem érezhető Freetown utcáin. “A hangulat számomra teljesen normálisnak tűnik, bár János információi szerint sokkal kisebb a kavalkád az utcákon – de így is van nyüzsgés, a képek ezt visszaadják talán.” – mondta Veres B. Szabolcs a TWD Investments SL country managere.

A hétköznapok a szokott módon telnek, azonban már a repülőtéren kötelező a lázmérés, egészségügyi kérdőív kitöltése valamint kézmosás. A meszes víz szinte mindenhol megtalálható, így éttermek, hivatalok előtt is. A First Lady irodájába is csak úgy lehet belépni, ha előzetesen az ember alaposan kezet mosott. “A rádióban folyamatos a figyelemfelhívás, a mobilszolgáltatók az Ebola témájú honlapokat ingyenesen elérhetővé tették…az utcákon plakátok, falfestések hívják fel a figyelmet az Ebolára, valamint kis brosúrákat is osztogatnak.” – tette hozzá Szabolcs.

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen mértékű egészségügyi krízis szétzilálja a nemzetgazdaságot, de úgy tűnik, hogy Sierra Leone fittyet hány a közgazdasági tankönyvekre és az életigenlés, a fennmaradási ösztön erősebben munkálkodik Freetown lakóiban, mint a közgazdasági tételeknek való megfelelés. “A helyi üzleti kör az Ebolában is lehetőséget lát, logisztikai szolgáltatásokat nyújtanak, szerviz, bármilyen beszerzés, illetve szálláskiadásról tudunk. Most még kevésbé van elérhető szálláshely Freetown-ban, a rengeteg segélyszervezet és egyéb NGO embereinek a szállásigénye miatt.” – meséli Szabolcs.

Az Ebola-járvány kezdetén, 2014. januárjában jártak kint kollégáink utoljára, és örömteli hír, hogy jelentős infrastrukturális fejlődésen ment keresztül az ország az utóbbi 9 hónapban. Sőt! Az építkezések, útépítések száma tovább növekszik, amire nagy szüksége is van az országnak.

Persze az átlagos napi megbetegedések száma koránt sem megnyugtató. Az augusztusi átlagos napi 20 megbetegedés mára elérte a napi 70-80 újonnan regisztrált fertőzött számát. “A megbetegedések számáról nincsenek egyéb megbízható információink, csak a hivatalos statisztikákat tudjuk mi is nézni, de ezeket Ti is ismeritek.”. Sierra Leone Egészségügyi Minisztériuma által üzemeltetett honlapon minden nap friss statisztikai adat jelenik meg az aktuális helyzetről, amit ide kattintva érhettek el:

http://health.gov.sl/?page_id=583

“A helyiek szerint a Port Lokoban most átadásra kerülő ebola center, nagyon nagy eszköz lesz a járvány visszaszorításban, de mindemellett azt mondják, hogy 2015-ben még nem fogják leküzdeni a járványt, sokáig itt lesz. Persze próbálnak előnyt is kovácsolni a járvány terjedéséből. A túlélőket próbálják alkalmazni a treatment centerekben, mert ők már immunisak a betegségre.”

Az alábbi képeket kollégánk, Veres B. Szabolcs készítette 2014. december 6-i kiutazását követően.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez