Hajnalban felébredt a Villarrica vulkán Chilében

Tizenöt év után úgy gondolta, elég volt a szunyókálásból: kitört Chile legaktívabb vulkánja, a Villarrica, hatalmas lávatömeget és hamut szórva a környezetében. A környékbeli települések lakóit – közel négyezer embert – kitelepítették.

 

Az 1847 méter magas   Villarrica vulkán 750 kilométerre délre fekszik a chilei fővárostól, Santiagótól egy turisák által sűrűn látogatott övezetben. Mindig is az ország legaktívabb vulkánja volt, bár az utóbbi időben mély álomba merült. Az ébredését azonban észlelték, az elmúlt napokban már igencsak mocorgott, mormogott, de kevesen jósolták, hogy kitörni készül. A kedd hajnali kitörtést követően azonnal elrendelték a környezetében lévő települések lakosságának kitelepítését – ez Villarrica, Pucón és Curarrehue településeket érinti.

jpg

Egyelőre úgy tűnik, 20 perc égi színjáték után a vulkán újra elaludt – mondta a helyi katasztrófavédelem illetékese. A térségbe vezető országutakat minden esetre lezárták és az iskolákban is szünetet hirdettek. A vulkán utoljára 1985-ben tört ki és a a múlt században mintegy 100-an vesztették életüket miatta – ami a dél-amerikai vulkánkitörtések között egy szerény szám.  Először e történetírók 1558-ban jegyezték le a kitörését.

Az Andok középső részén, a Villarrica nemzeti parkban fekvő vulkánhoz rendszeres kráternéző túrákat is szerveznek: ezeket most természetesen leállították.

150303112402_chile_volcan_villarrica_erupcion_624x351_latercera

Volcano-Villarrica-eruption

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez