Orosz nacionalisták ölték meg Borisz Nyemcovot?

Ezt tartják a legvalószínűbbnek Putyin környezetében, ahol az orosz nacionalisták ügyeit jól ismerő vizsgálótisztet, Igor Krasznov tábornokot bízták meg a nyomozás irányításával. A tábornok annak a Vizsgálati Bizottságnak a tisztje, amely személyesen Putyin elnöknek felel. A bizottság szóvivőjét a párizsi Le Monde moszkvai tudósítója kérdezte.

Minden irányban vizsgálódik a nevezetes Vizsgálati Bizottság Borisz Nyemcov halála ügyében: az iszlamista szál éppúgy szerepel a listán, mint Ukrajna. Az előbbi azért, mert Nyemcov szolidaritást vállalt a Charlie Hebdo-val. Az utóbbi pedig azért, mert az ellenzéki politikus dokumentumokat akart nyilvánosságra hozni az orosz hadsereg ukrajnai szerepéről. A Vizsgálati Bizottság a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy orosz nacionalisták voltak a tettesek, akik hazaárulónak tekintették Borisz Nyemcovot. Minderről a Bizottság szóvivője, Vlagyimir Markin tábornok tájékoztatta a francia újságírónőt. Markin egyébként korábban maga is a sajtóban dolgozott.

Ma már viszont tábornok, és egy olyan intézményt képvisel, melytől mindenki fél Oroszországban. Hatalmuk ugyanis óriási: akit ők célba vesznek, azt biztosan elítéli a bíróság, az ügyeknek mindössze 0,4 százalékában született felmentő ítélet. A szervezet 2007-ben alakult és 2011 óta teljesen független, vagyis csak magától Putyintól függ. A főnök Putyin egyetemi barátja: Alekszandr Bastrikin vezérezredes éppúgy a leningrádi egyetemen végezte a tanulmányait, mint Oroszország elnöke, és éppen egyidősek: idén 62 évesek.

A Vizsgálati Bizottságnak 21 ezer munkatársa van, közülük több mint 8000-en nyomozók. “Fegyvert nem viselünk, nincs rá szükség” – mondja a szóvivő tábornok. A Vizsgálati Bizottság ugyanis utasíthatja az FSZB-t, a KGB utódát és a belügyminisztériumot is. Csakis Putyin elnöknek felel. “Hol itt a probléma? Az első ilyen független szervezetet Nagy Péter cár hozta létre Oroszországban. Putyin van olyan fontos, mint Nagy Péter, vagy nem?” – fejtegeti Markin tábornok, a szervezet szóvivője.

Kiket juttatott rács mögé a “független” Vizsgálati Bizottság? Például Hodorkovszkijt, Oroszország egykor leggazdagabb emberét, aki tíz év után elnöki kegyelemmel szabadult, és ma Svájcban él. A Pussy Riots női popegyüttest, amely egy templomban rendezett punkkoncertet. A Vizsgálati Bizottság külföldi személyek ellen is nyomozhat. Ukrajna ügyeivel új ügyosztály foglalkozik. 65 ukrán közéleti személyiség szerepel a listájukon, amely a “háborús bűnösöket” tartalmazza. Köztük van Ukrajna jelenlegi belügyminisztere és az ukrán titkosszolgálat, az SBU főnöke is. “Ha azt hiszik, hogy megúszhatják, mert külföldön élnek, akkor tévednek”- hangsúlyozza Markin tábornok, a szervezet szóvivője. Új nürnbergi pert készít elő a nevezetes Vizsgálati Bizottság Ukrajna jelenlegi vezetői ellen – erről is tájékoztatta a Le Monde tudósítóját Markin tábornok.

Most elsősorban a Nyemcov-ügyre koncentrálnak, mert erre kaptak utasítást személyesen Putyin elnöktől. Az orosz államfőt külföldön is figyelmeztették: csakis alapos nyomozással tisztázhatja saját helyzetét. Obama azt kérte Putyintól, hogy alaposan vizsgálja ki Nyemcov halálát. A Vizsgálati Bizottság tehát elemében van: fontos ügyben vizsgálódhat, mely az egész világot érdekli. Kérdés, hogy az egész Oroszországban félelmetes hírnévnek örvendő bizottság milyen utasítást kapott minden oroszok urától, Vlagyimir Putyintól?

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez