Vízumkényszer és kisebb követség: Venezuela kesztyűt dobott Amerikának

Venezuela 15 napot adott arra, hogy az Egyesült Államok százról 17-re csökkentse nagykövetsége dolgozóinak létszámát. Nicolas Maduro államfő kormánya elleni felforgató tevékenységgel vádolja az amerikai diplomáciai képviselet munkatársait.

Delcy Rodríguez venezuelai külügyminiszter bejelentése szerint ez a rendelkezés a kölcsönösség alapján lép életbe, ugyanis Venezuela 17 diplomatát tart az Egyesült Államokban a nagykövetségén.

Maduro kormánya emellett számos megszorító intézkedést helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal szemben. Ezentúl amerikai állampolgárok csak érvényes beutazási vízummal érkezhetnek az országba, és kiterjedt beutazási tiltólistát tettek közzé. Eszerint nem utazhatnak be az amerikai kormány megbízásában dolgozó magas rangú katonatisztek, az iraki, afganisztáni és más amerikai háborúkban szerepet vállalt ,,terroristák”, az egykori vietnami háború veterán tisztjei – vagyis Venezuela fenntartja magának a jogot, hogy meghatározza, ki léphet be az országba.

Amerikai vélemény szerint meglesz a válaszlépés a venezuelai intézkedésre. Az Egyesült Államok a múlt év végén megszigorította a venezuelaiak beutazását az országba, szigorú kábítószer-ellenes vizsgálatnak vetve alá őket. Olyan indokkal is megtagadták a beutazást, hogy a kérelmező az emberi jogok megsértésében találtatott bűnösnek.

Amerikai vélemények szerint a lépések a súlyosbodó gazdasági problémákat és a kormánynak az ellenzékével szembeni gondjait tükrözik.

Helyi megfigyelők szerint  viszont nem ritka az amerikai követségek aktív részvétele egy ország belpolitikai életében, és ez Latin-Amerikában az 1973-as chilei Pinochet-puccs óta igen érzékeny kérdés.

foto: AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez