UNASUR-delegáció közvetít a venezuelai kormány és az ellenzék között

Ernesto Samper főtitkár vezetésével megérkezett Venezuelába a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) delegációja, hogy ismét a kormány és az ellenzék közötti tárgyalásokon közvetítsen.

A venezuelai államfő, Nicolás Maduro (képünkön) megerősítette, hogy számos bizonyítékot tár majd a nemzetközi delegáció elé az Egyesült Államok által finanszírozott államcsíny-tervről, amelyet az ország politikai ellenzékének pénzelésével kíván nyélbe ütni Washington.

Az UNASUR főtitkára még február 20-én, Caracas polgármestere, Antonio Ledezma letartóztatása után jelentette be, hogy az integrációs szervezet delegációja Brazília, Kolumbia és Ecuador külügyminisztereivel Venezuelába utazik, hogy hozzájáruljon a politikai válság megoldásához.

A fent említett országok külügyi tárcáinak vezetői egyébként legutóbb tavaly jártak Caracasban, amikor több tucat áldozatot követelő kormányellenes tüntetések robbantak ki országszerte. Akkor az UNASUR közvetítésével zajló tárgyalások a venezuelai ellenzék bojkottja miatt futottak zátonyra, mivel a jobboldali pártok szerint a megbeszélések eredményeit a kormány nem ültette át a gyakorlatba.

Nicolás Maduro azt is elmondta, hogy a kormány részletes információkkal rendelkezik a Washington támogatását élvező ellenzéki körök és a hadsereg puccsista elemeiről, akiket februárban vettek őrizetbe a hatóságok. A venezuelai államfő szerint az összeesküvők egy ideiglenes kormány tagjait is kijelölték, akik a puccs után átvették volna az ország vezetését. Maduro Carlos Manuel Osuna Saracót – Antonio Ledezma és Jaima Lusinchi közeli munkatárását nevezte meg az államcsíny terveinek értelmi szerzőjeként, és arra is kitért, hogy a puccsot az NSA és a CIA támogatásával vitték volna véghez az ellenzékiek.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a venezuelai ellenzéket kik képviselik majd az UNASUR által vezetett tárgyalásokon, azt azonban tudni lehet, hogy a bebörtönzött Leopoldo López és Ledezma szabadlábra helyezése központi téma lehet a megbeszéléseken.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez