A japán bandák engedik a koncertfotózást

Ha az ember egy ismertebb előadó koncertjére megy, rendszeresen találkozik a fotózást és videózást tiltó táblákkal és figyelmeztetésekkel. Míg Japánban a szabályzat jelenleg is tiltja, egyes bandák nem annyira bánják már a dolgot.

Aki élvezi az élő zenét, élményeit általában szeretné megosztani az interneten is, illetve videót készíteni, hogy bármikor visszaidézhesse a hangulatot. Ez a hagyomány erősíti a kapcsolatot a rajongók között még a koncert után is, arról nem is beszélve, hogy a digitális korban az előadóknak is fontos, hogy a legtöbb felületen megjelenjenek.

Ennek ellenére számos országban, így Japánban, és Dél-Koreában is tiltott a képek, videók készítése a koncertek alatt. A dél-koreai Teen Top magyarországi koncertjén stábunknak (Globoport Movie) sikerült forgatási engedélyt szereznie, ott is azt tapasztaltuk, hogy  sokan a tilalom ellenére fotóztak. Nem sokkal később, a szintén dél-koreai VIXX nevű együttes esetében már minket sem engedtek filmezni, és állítólag azokat, akiket az őrök fotózáson kaptak, eltávolították a nézők sorából.

Paul McCartney, One Direction, Taylor Swift. Csak néhány név azok közül, akik felléptek, vagy fellépni terveznek Japánban, 2015 egyik legígéretesebb zenei piacán., amely ideális helyszín a külföldi előadók számára. A fanatikus japán rajongók nagy része egyébként fittyet hány a tilalomra, otthon és külföldön egyaránt készít képeket a koncerteken, melyeket megoszt az interneten, annak ellenére, hogy a szigetországban szinte minden koncertről kiadnak DVD-t. De mi lehet az oka a szigorú szabályoknak?

Különös módon nem a szerzői jogok megsértése a legfőbb ok, mert a képek nem nyilvános használata nem törvénysértés. Az ok sokkal inkább a biztonsági intézkedések között keresendő, amire Japánban egyre inkább odafigyelnek, főleg miután tavaly fiatal előadókat és őröket késeltek meg egy rajongói találkozón. Annak érdekében, hogy a koncerteken elkerüljék a káoszt, a helyi szervezők és szponzorok szigorú intézkedéseket hoznak.

Mivel a koncertek alatt a rajongók fényképezőgépüket, kamerájukat maguk felett tartják, sok nézőt zavarnak. Ezen kívül, ha valaki nagyon akaratosan akar fényképezni, az veszélyes is lehet, hiszen eltaposhat másokat, tömeghisztériát,  komoly sérüléseket is okozhat. A koncerten minden személyi sérülés a szervezők felelőssége, éppen ezért nem kockáztatnak. Amikor például a dél-koreai Inkigayo nevű népszerű zenei tévéműsor felvételén voltam, a tiltást senki nem merte megszegni.

Nos, miközben egyre több külföldi fellépő érkezik Japánba, a szervezők egyre inkább próbálnak odafigyelni a rajongók igényeire. Elindult egy nagyon lassú folyamat a japán előadók körében, akik igenis támogatják a fotózás és videózás engedélyezését koncertjeiken.Például a mostanában egyre népszerűbb Szekai no Ovari nevű rockbanda lazán veszi a szabályozást, és rendszerint megengedi a rajongóknak a fényképezést. Amikor megkérdezték őket az interneten, hogy „miért lehet a banda koncertjén fotózni”, azt válaszolták: „nem igazán látjuk okát, hogy miért ne lehetne?”

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez