Ázsia három óriása összehajolt

Élénkítené a keresletet a három kelet-ázsiai óriás. Kína, Japán és Dél-Korea ugyanakkor az óvatos pénzügyi politika mellett is állást foglalt.

 A három ország pénzügyminiszterei Bakuban találkoztak. Az azeri fővárosban zajlott az Ázsiai Fejlesztési Bank konferenciája, amelyen a tagállamok pénzügyminiszterei mellett a központi bankok vezetői is részt vettek. A kínai-japán-dél-koreai külön találkozó után Taro Aso, (képünkön) tokiói pénzügyminiszter, Abe kormányfő egyik helyettese nyilatkozott. Elmondta, hogy a világgazdaságban sok a bizonytalansági tényező és a globális növekedés üteme nem elég gyors. Ezért a három ország úgy döntött, hogy a keresletet növelő gazdaságpolitikai lépéseket tesznek. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy közben ügyelni kell a pénzügyi politikára is. Csak „nagyon gondosan kalibrált” intézkedésekkel lehet a keresletet és a növekedést serkenteni úgy, hogy közben ne kerüljön veszélybe a pénzügyi stabilitás. Sok elemző véli úgy, hogy a szigorúbb amerikai és egyes nagy gazdasági szereplők engedékenyebb pénzügyi politikája „nem kívánt piaci volatilitást” eredményezhet.

Kínában, az első negyedévben 7 százalékos volt a növekedés, ez kínai mércével szerény ütem. Japán tavaly az utolsó negyedévben épp hogy kilábalt a recesszióból, de az idei év is tele van bizonytalansággal. Nem nő a lakossági fogyasztás, holott Japánban ez a GDP növekedés egyik legfőbb motorja, és még kísért a defláció emléke is. Dél-Koreában tavaly 3,3 százalékos növekedést regisztráltak. A szöuli pénzügyminiszter szerint hasonló eredmény várható idén is, de június vége előtt nem érdemes ennél részletesebb prognózisra vállalkozni. A miniszterek egyébként arról nem beszéltek, mennyiben hoznának közös vagy összehangolt intézkedéseket. Mindenestre ez a találkozó is azt jelzi, hogy a kelet-ázsiai térség három legjelentősebb gazdasága igyekszik együttműködni. Pár hete például az idegenforgalom közös élénkítéséről állapodtak meg. Erre remek alkalom, hogy Dél-Korea 2018-ban téli, és Japán 2020-ban nyári olimpiát rendez. Kína bevonásával még vonzóbb utakat kínálhatnak az idegenforgalmi irodák. Végső soron a turisták is hozzájárulnak a kereslet növeléséhez, főleg ha sikerül elérni a megálmodott célt, és a jelenlegi 20 millióról harmincmillióra növelnék a három kelet-ázsiai országba látogató turisták számát 2020-ra. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez