Még mindig találnak fáraókori sírokat

Tavaly nyáron jött hír egy fáraókori sír feltárásáról, és most máris egy másikra bukkantak a régészek. A festett sírkamra a 18. dinasztia idejéből való, vagyis több, mint 3 ezer éves.

Luxorban, a nyugati parton amerikai régészek bukkantak rá a sírra, amelyben Ámon isten, az istenek királya templomának őre nyugszik. A gornai nekropoliszban ástak, amikor megtalálták a festett kamrát. A műemlékek minisztere, Mamdoud Eldemati azt mondta az al-Ahramnak, hogy T- alakú sírról van szó, két nagy teremmel és egy befejezetlen fülkével a végén.

A sír festményei a tulajdonost és a feleségét ábrázolják egy áldozati asztalnál, de vannak rajzok egyebek mellett például egy vadászatról. Találtak egy aknát is, amelyről feltételezik, hogy egy temetkezési kamrába vezet.

EGYPT-ARCHAEOLOGY-TOMB

A szakemberek szerint a fosztogatók és az időjárás viszontagságai nyomot hagytak a síron, De azt is valószínűnek tartja Szoltan Eid, a felső-egyiptomi műemlékek igazgatója, hogy Ehnaton fáraó nagy vallási forradalma idején, a Krisztus előtti 14. században tudatosan megrongálták a sírt. Kitörölték ugyanis Ámon nevét. A reformer fáraó az összes egyiptomi istent egy istenbe egyesítette, Atonba.

A sírt felújítás után megnyitják majd a látogatók előtt.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez