Áden lesz Jemen új fővárosa?

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára Abdul al-Zayani a múlt hónap végén Jemenbe utazott és Ádenben találkozott a korábbi, síita húszik által megbuktatott elnökkel, Abed Mansour Hadival. A találkozó fontos előrelépést jelentett az Öböl-menti monarchiák és Jemen kapcsolatában, mivel a térség államai pár hete megszakították a diplomáciai missziójukat a lassan teljes anarchiába süppedő arab országban. Az Öböl-menti államok nagykövetségein kívül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország,Németország diplomáciai személyzete is elhagyta az országot.

Zayani volt első fontosabb arab vezető, akivel Hadi a megbukása (január 22) ,majd a házi őrizetből való kiengedése után először találkozott. A GCC főtitkára biztosította őt arról, hogy a szervezet az egykori jemeni elnök mellett áll és nemcsak a húszikat ítélik el, hanem Iránt és a libanoni Hezbollahot is, amelyek támogatása nélkül aligha győztek volna a síita lázadók.

A találkozó egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy az Öböl-menti monarchiák újra megnyitnák a nagykövetségeiket, de nem Szanaaban, hanem Ádenben. „Az egykori nagykövetekkel már folyik az egyeztetés arról, hogy áthelyezik a székhelyüket Ádenbe, ahol sokkal nagyobb biztonságban dolgozhatnak.” – nyilatkozta a helyi sajtónak Abdul Habtour ádeni kormányzó.

A GCC főtitkára ezenfelül arra kérte Hadit, hogy „rendezkedjen be” Ádenben és hozzon létre egy szunnita „ellenkormány”, amelyet nemcsak az arab országok, hanem a nemzetközi közösség is úgy ismerne el, mint Jemen legitim kabinetjét. Azonban elemzők szerint egy ellenkormány csak súlyosbítaná a válságot és az Arab-félsziget déli részén fekvő országban még intenzívebbé válna a polgárháború.

Az Öböl-menti országok nem hagyják annyiban a húszik győzelmét, mivel szerintük emögött Teherán áll és a hatalomátvétel Irán pozícióit erősíti a térségben. Február 15-én az Öböl Menti Együttműködési Tanács már egészen odáig ment, hogy felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát: avatkozzon be a jemeni eseményekbe. A rendkívüli rijádi találkozón arra kérték a BT-t, hogy az ENSZ-alapokmány 7. cikke alapján tegyen lépéseket a jemeni helyzet rendezése érdekében. A hivatkozott cikkely szerint a világszervezetnek kényszerítő intézkedéseket kell hoznia abban az esetben, ha a nemzetközi béke elleni fenyegetést észlel, az intézkedések a gazdasági szankcióktól akár a katonai beavatkozásig terjedhetnek, de ezt a javaslatot a BT-ben leszavazták.

A képen al-Zayani számol be a riportereknek a találkozóról, miközben a háttérben kék nyakkendőben  Hadi látható.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez