Putyin elmondja, hogyan szerezték meg a Krímet

Pontosan egy éve figyelte lélegzetvisszafojtva a világ, ahogy felségjelzés nélküli egyenruhások megjelentek a Krím-félszigeten, majd később egy sokak által vitatható referendum alapján Oroszországhoz csatolták a területet. Az évforduló alkalmából maga az orosz elnök készül részletesen mesélni az akkori eseményekről, illetve Viktor Janukovics Oroszországba menekítéséről.

A szokványos előzetesek sorában egy meglepő dokumentumfilmet harangozott be a Rosszija 1 állami csatorna. Az alig egyperces összefoglaló szerint Andrej Kondrasov „Út haza” című filmjében Vlagyimir Putyin az egy évvel ezelőtti ukrajnai eseményekről beszél a riporternek.

„Meghívtam a Kremlbe titkosszolgálataink és hadügyminisztériumunk vezetőit, Ukrajna elnökének megmentését bíztam rájuk, őt egyszerűen megsemmisítették volna. Nagy kaliberű géppuskák voltak ott felállítva, hogy ne beszéljünk sokáig. Arra készültünk, hogy egyenesen Donyeckből hozzuk ki, szárazon, vízen, levegőben. Ez 22. és 23. között volt, körülbelül reggel hétkor végeztünk. Felébredve minden kollégámnak azt mondtam: el kell kezdenünk a Krím Oroszországhoz való visszacsatolását” – mondja Putyin a bemutatott előzetesben.

Az eddig sem volt titok, hogy Moszkva menekítette ki Ukrajnából Viktor Janukovicsot a tavaly februári hatalomváltáskor. Az orosz elnök erről még tavaly októberben mondta az Oroszországgal foglalkozó külföldi újságírókat és szakembereket tömörítő Valdaj klub gyűlésén: „Nem fogom eltitkolni, mi segítettünk neki átjutni a Krímbe. Kijevbe visszatérnie értelmetlen volt. Nem foglalkoztunk a mindenféle szerződésekkel. Kérte, hogy vigyük Oroszországba. És ezt mi meg is tettük.”

Bár az a beharangozóból nem derült ki, hogy ehhez hasonló részletességgel emlékszik-e majd vissza a Krím-félszigetet visszacsatoló műveletről is, mindenesetre az orosz médiában gyorsan elterjedt a hír. Az előzetes alapján annyi bizonyos, hogy hamarosan bemutatásra kerül a dokumentumfilm.

Kép: Felfegyverzett katona egy az orosz hadsereghez tartozó járművön Szimferopolban, 2014.03.13. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez