Komoly harcok árán söpörték ki a Boko Haramot két nigériai településről

Nagy emberáldozatok árán sikerült a csádi és nigeri csapatoknak visszafoglalniuk két települést a Boko Haram szélsőséges iszlamista lázadó- és terrorista szervezettől Északkelet-Nigériában. A két ország katonái most először indítottak közös offenzívát Afrika legnagyobb és legerősebb terrorszervezete ellen, amely hat éve küzd azért, hogy létrehozza saját kalifátusát a térségben.

Több ezer csádi és nigeri katona lépte át nemrég a nigériai határt, hogy felszabadítsák a Boko Haram által megszállt területeket Északkelet-Nigériában. A közös offenzíva első szakaszában a szövetséges csapatoknak sikerült elfoglalniuk Malam Fatouri és Damasak településeket, a győzelemért azonban komoly árat kellett fizetniük.

Az összecsapásokban ugyanis legkevesebb 30 katona esett el – közölte egy magát megnevezni nem kívánó katonatiszt. Közben a nigeri Diffában működő kórház egyik orvosa, aki szintén a neve elhallgatását kérte, jelezte, hogy 30 katonát szállítottak be hozzájuk súlyos sérülésekkel. A veszteségekről még egyik haderő sem adott ki hivatalos tájékoztatást. Egy szintén név nélkül nyilatkozó nigeri tiszt azonban azt mondta, hogy körülbelül 300 Boko Haram harcossal végeztek a két településért vívott harcokban. Független forrásokból azonban ezt a hírt sem sikerült még megerősíteni.

A nigériai kormány sem nyilatkozott még a csádi és nigeri csapatok sikeréről. Katonai források a Reuters hírügynökségnek azonban jelezték, hogy az offenzívát a nigériai kormány jóváhagyásával indították meg az ország területén. A két település elfoglalása során pedig rengeteg lőszert, fegyvert és egyéb katonai eszközöket, köztük gépjárműveket zsákmányoltak a nigériai szélsőséges lázadóktól. A szövetséges csapatok emellett több tucat Boko Haram harcost is fogságba ejtettek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez