Visszafoglalták Bagát a Boko Haramtól

A január harmadika óta a Boko Haram irányítása alatt álló Bagát szabadította fel a nigériai hadsereg. A támadás során állítólag többeket megöltek a terrorszervezet tagjai közül, ám ezt a hadsereg Twitterén kívül egyelőre nem erősítették meg.

A kormány hivatalos adatai szerint 150-en haltak meg, amikor korábban a Boko Haram elfoglalta a várost és a közeli Doron Bagát, de a helyiek szerint körülbelül kétezren veszítették életüket a támadás során. Először sikerült a helyieknek és az ott állomásozó katonáknak visszaverniük a Boko Haram erőit, de amikor azok visszatértek további egységekkel, a várost védő alakulatok egyszerűen elmenekültek. Így az ottmaradó lakosok egy része megpróbált elmenekülni, azonban azokat akik ott maradtak kíméletlenül lemészárolták.
A visszafoglalás eseményei hasonlóan történtek: az érkező felszabadító csapatok láttán és a bombázások miatt a terroristák feladták pozíciójukat és menekülőre fogták a közeli Chad-tó felé. A meg nem erősített információk szerint sokan a tóba fulladtak vagy a bombázás végzett velük.
A 2002-ben alakult, majd 2009-ben fegyveres szervezetté alakuló Boko Haram több ezer ember haláláért felelős, céljuk pedig egy iszlám állam létrehozása. Nigéria északkeleti részét tartják ellenőrzésük alatt, de az elmúlt hónapokban többször támadtak a közeli Csád, Kamerun és Niger területein célpontokra. A három ország Nigériával együtt fogott össze, hogy legyőzzék a közös ellenséget.
A nigériai kormányt rengeteg vád érte amiért képtelen megállítani a Boko Haramot, nemrég pedig az elnökválasztást is el kellett halasztani, mert “nem tudnák a garantálni a szavazók biztonságát.” Az ellenzék szerint azonban az elnök, Goodluck Jonathan csak kifogásnak használja a terrorista fenyegetést, hogy tovább hatalmon maradhasson.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez