Csád katonákat küld Kamerunba a Boko Haram ellen

A kameruni vezetés jelezte: a szomszédos Csád komoly katonai segítséget ígért ahhoz, hogy kiűzzék és felszámolják az ország területén garázdálkodó nigériai radikális iszlamista lázadókat.

Paul Bíya kameruni elnök jelentette be a hírt, miszerint Csád kész katonákat küldeni Kamerunba, hogy azok felvegyék a harcot a Boko Haram lázadó- és terroristaszervezet ellen. A Boko Haram ugyanis az utóbbi időkben rendszeresen hajtott végre támadásokat Kamerun Nigériával határos régióiban, az erdők borította területeken pedig kiképzőbázisokat is létesített. A kameruni hadsereg már jóideje azon fáradozik, hogy a nigériai radikális iszlamistákat kisöpörje az országból, de hiába. A lázadók ugyanis egyre erősebbek és rafináltabbak. Ráadásul taktikát is váltottak, ami miatt sokkal nehezebb ellenük felvenni a harcot.

A csádi vezetés arról viszont még nem adott információt, hogy pontosan hány katonát küldenek a szomszédos országba. Kameruni források azonban úgy tudják, hogy egy kisebb hadsereg készül a Boko Haram elleni harcra. Csád egyébként a nyugat-afrikai térség egyik legjobban képzett és legerősebb hadseregével rendelkezik, amelynek komoly tapasztalatai vannak a terroristák elleni küzdelemben.

Az ENSZ Nyugat-Afrikai különleges megbízottja, Mohamed Ibn Chambas üdvözölte a hírt, és elmondta, hogy a radikális iszlamisták által fenyegetett országok (Nigéria, Csád, Kamerun és Niger) csakis közös erővel, illetve összehangolt katonai akciókkal vehetik fel sikeresen a harcot a Boko Harammal szemben. Szerinte a négy ország hadseregének regionális hadtestet kellene felállítania és közös parancsnokságot létrehoznia, hogy sikeresen koordinálják csapataik mozgását és akciót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez