Hajón jött a halál Csádba

Legkevesebb öt ember meghalt Csádban, amikor a Boko Haram fegyveresei átkeltek a Csád tavon, és megtámadtak egy part menti várost és a mellette levő katonai tábort. Ez volt a Boko Haram első célzott támadása Csád ellen.

A fanatikus iszlamista szervezet bosszúnak szánta az akciót, hiszen Nigéria északi részén a csádi hadsereg a helyi fegyveres erőkkel közösen hajt végre offenzívát a Boko Haram ellen. Nemrég Nigerben állapodtak meg arról az érintett afrikai államok vezérkari főnökei, hogy közösen lépnek fel a dzsihádharcosok ellen, akik nem csak Nigériát, de a környező államokat is fenyegetik. A Boko Haram vezére, Abubakr Shekau, aki Afrika legkeresettebb terroristája, nem is titkolja, hogy az Iszlám Államot nem csak Nigéria északi részén kívánja megteremteni. Korábban Abubakr Shekau úgy nyilatkozott, hogy a Nigériában tavaly elrabolt iskoláslányokat a rabszolgapiacon adták el Csádban. Ezt a csádi hatóságok cáfolták, de a lányokat azóta sem találták meg, pedig amerikai, francia és izraeli különleges ügynökök segítik ebben Nigéria titkosszolgálatát.

Magában Nigériában el kellett halasztani az elnökválasztást, mert a hatalmas ország északi részében a hadsereg sem tudta garantálni a választások megrendezését. Az elnökválasztásnak sok a jelöltje, de igazi esélyese csak kettő van: az egyik Goodluck Jonathan. Ő a jelenlegi elnök, aki a déli keresztény törzseket képviseli. Neki ellenfelei felróják, hogy nem volt képes megfékezni a Boko Haram térnyerését. A muzulmánok elnökjelöltje Muhammadu Buhari nyugalmazott tábornok, aki azt ígéri: újjászervezi a fegyveres erőket, hogy azok végre fel tudják venni a harcot a Boko Harammal szemben, amely Nigérián kívül immár Nigert, Kamerunt és Csádot is fenyegeti.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez