Lendületben a nigériai hadsereg a Boko Haram ellen

A nigériai hadseregnek sikerült visszafoglalnia két települést a Boko Haramtól. Közben a kameruni, csádi és nigeri katonák is sikereket könyvelhetnek el a lázadók ellen indított offenzívákban. Az amerikaiak pedig jelezték, hogy felszereléssekkel támogatják a nigériai hadsereget a Boko Haram ellen.

A nigériai hadsereg vadászgépeket is bevetett az akciók során és sikeresen visszafoglalták Monguno és Marte településeket a radikális iszlamista lázadóktól. Mind két település az ország északkeleti régiójában található, a Csádi tó partján. A nigériai hadsereg a katonai sikerek után jeleztw, hogy az offenzívával nem állnak le és újabb települések visszafoglalását tervezik. A védelmi minisztérium szóvivője pedig azt mondta, hogy addig bombázzák a Boko Haramot, amíg nem sikerül felszámolni az ellenállásukat.

Közben a kameruni hadvezetés jelezte, hogy a legutóbbi akciójuk során 80 radikális iszlamista lázadóval végeztek, emellett a biztonsági erők legalább 1000 ember tartóztattak le, aki valamilyen formában kapcsolatban álltak és álnak a Boko Harammal.

A katonai sikerek ellenére a Boko Haramnak sikerült megtámadni egy katonai támaszpontot Észak-Kamerunban. A harcok során pedig legalább öt katonával végeztek.

Közben a Boko Haram által fenyegetett országok képviselői a kameruni fővárosban találkoztak, ahol katonai akcióik összehangolásáról tárgyaltak egymással. Csád, Nigéria, Niger és Kamerun ugyanis nem rég megállapodott abban, hogy közösen veszik fel a harcot a radikális iszlamisták ellen. Ennek érdekében pedig egy 7500 fős gyors reagálású hadtestet is felállítottak.

Az amerikai hadsereg afrikai parancsnoksága jelezte, hogy külön támogatást nyújtanak a nigériai hadsereg számára, hogy hatékonyabban léphessenek fel a lázadók ellen. Az amerikaiak kiképzést nyújtanak a hadműveletekben részt vevő nigériai katonák számára, emellett hatékony eszközökkel és kommunikációs berendezésekkel is felszerelik a nigériai harcoló egységeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez