Külföldi kezelésre szorul a zambiai elnök

A korábbi híresztelések ellenére Edgar Lungu zambiai elnök nem maláriás, hanem valamilyen másfajta betegségben szenved, amit csak külföldön tudnak kezelni. Lungut idén januárban választották meg az ország elnökének, miután elődje, Micheal Sata tavaly októberben hosszan tartó, súlyos, de eltitkolt betegségben elhunyt egy londoni klinikán.

Az 58 éves politikus vasárnap egy nőnapi ünnepségen esett össze a pódiumon, miközben beszédet tartott az összegyűlt tömeg előtt. Az orvosai akkor azt közölték, hogy az elnök maláriás, de azóta kiderült, hogy torokbetegségben szenved, ami műtéti beavatkozást igényel. Két napig feküdt egy fővárosi kórházban, de már hazaengedték.

A kórház hivatalos közleményében az állt, hogy az elnök „jobban érzi magát”, de valódi betegségéről egy szót sem ejtettek. Az elnöki hivatal azonban azt közölte, hogy az elnök nyelőcső-szűkületben szenved, ami speciális műtéti beavatkozást igényel, amit csak külföldön lehet végrehajtani, ezért az elnök jelenleg nem elérhető. A közleményben kitértek arra is, hogy az államfőt 30 éve már kezelték ezzel a betegséggel. Arról azonban nem adattak ki tájékoztatást, hogy melyik országban és mikor fogják megműteni. A sajtótájékoztatón pedig megtiltották az újságíróknak, hogy kérdéseket tegyenek fel az elnök egészségi állapotáról.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez