Tömeges szökés az Iszlám Állam börtönéből

Csaknem százan törtek ki az ISIS egyik szíriai börtönéből, köztük 30 kurd harcos – jelentette a londoni székhelyű megfigyelőcsoport, a Syrian Observatory for Human Rights. A hét végén európai iszlamisták is szökni próbáltak.

A rabkitörés al-Babban volt, alig 30 kilométerre a török határtól. Szíria északi részén, ahol az Iszlám Állam saját börtönöket, bíróságokat működtet önhatalmúlag kikiáltott és Irakba átnyúló “iszlám kalifátusában”, vagyis az általa megszállt vidékeken.

A kurd harcosokon kívül más, ellenlábas iszlamista milíciák tagjai és civilek vannak a kiszabadult rabok között. A  városban riadót rendeltek el, az Iszlám Állam tagjai hangosbeszélőkön arra szólítják fel a helyieket, hogy segítsenek elkapni a szökevényeket. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint al-Bab a hétvégén ISIS fegyveresek belharcának is a színhelye volt: a terrorszervezet több bebörtönzött tagja is kitört egy másik börtönből, és megpróbáltak eljutni a török határra. A főként európai dzsihádharcosokból álló csoportot azonban fegyverrel megállították egykori bajtársaik, és legkevesebb kilencet meg is öltek közülük – közölte a már említett megfigyelő szervezet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez