Kényszervallatási vádak és sokasodó kételyek a Nyemcov gyilkossággal kapcsolatban

Bár Zaur Dadajev a hétvégén elismerte, hogy ő ölte meg másfél héttel ezelőtt az ellenzéki orosz politikust Moszkvában, pár nappal később jogvédő látogatói és a Moszkovszkij Komszomolec újságírója előtt már tagadta a vádat a börtönben. Mindeközben sokan kételkednek az iszlám indítékban, mondván Borisz Nyemcov többször is kiállt a kaukázusi terület stabilitásáért.

Jelenleg három férfi van őrizetben a Nyemcov gyilkossággal kapcsolatban: Zaur Dadajev, egykori csecsen belügyi katona és két harmad-unokatestvére Sagid és Anzor Gubasev. Velük a Lefortovo börtönben a Társadalmi megfigyelő bizottság (ONK) tagjai, illetve a Moszkovszkij Komszomolec újságírója beszélgetett.

Mindhárman arra panaszkodtak, hogy megverték, illetve kínozták őket, ugyanakkor a börtönben nagyon emberségesen bánnak velük. A bántalmazással kapcsolatban azonban emlékeztet az újságíró, hogy a különösen veszélyes gyanúsítottakkal szemben megengedett az ilyen eljárás, illetve, hogy a letartóztatottak rendszeresen kijátsszák ezt a kártyát a tárgyalások során.

Zaur Dadajev mindenekelőtt a bilincsei és láncai okozta sebeket mutatta meg látogatóinak. Elmondása szerint két napig volt bilincsben egy zsákkal a fején. Az utóbbit ugyan elrakta a személyes holmijai közé, de a jogvédők kérésére a börtön munkatársai nem találták ott. Letartóztatásáról Dadajev elmondta, hogy barátjával és korábbi beosztottjával, Ruszlan Juszipovval volt éppen:

„Azt mondták, ha bevallom, akkor őt elengedik. Beleegyeztem. Azt gondoltam, megmentem őt, engem meg élve elvisznek Moszkváig.”

Rokonai közül Sagid Gubasev volt a közlékenyebb: „Csecsenföldön voltam a testvéremmel, amikor hívtak és szóltak, hogy a harmad-unokatestvérünket, Zaur Dadajevet Ingusföldön letartóztatták. Azonnal útra keltünk, hogy megtudjuk, mi is történt valójában. Ha bármilyen bűncselekményben részesek lettünk volna, akkor elmentünk volna? Önök is érthetik, ez nem logikus. Ahogy megérkeztünk Malgobekbe, letartóztattak bennünket. Ez március 6. és 7. éjszakáján volt. Kendő a szemre, zsák a fejre. Senki nem mondott semmit.”

Hogy ezek a friss vallomások milyen szerepet kapnak-e a továbbiakban, azt egyelőre nem lehet pontosan tudni. A ma délelőtti orosz sajtóban már szóba került egy esetleges hazugságvizsgálat, amit állítólag már kezdeményezett is Andrej Babuskin az Elnöki tanács emberi jogi képviselője. Az azonban biztos, Oroszországban sokan kételkednek a Nyemcov gyilkosság csecsen indítékaiban. A korábbi híradások szerint a feltételezett észak-kaukázusi elkövetők azért ölték meg az ellenzéki politikust, mert elítélte a téli merényletet a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen.

Ezt a vádat a Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli cikke vizsgálta meg alaposabban. Eszerint nemcsak Borisz Nyemcov támogatói, de ellenfelei sem hisznek az iszlám verzióban. A januári párizsi támadással kapcsolatban csupán néhány nyilatkozatot tett a Facebookon a meggyilkolt ellenzéki politikus, viszont Csecsenföld elnökét, Ramzan Kadirovot kétszer is elítélte a JUKOSZ egykori vezérére, Mihail Hodorkovszkijra és az Eho Moszkvi rádió főszerkesztőjére, Alekszej Venegyiktovra tett dehonesztáló kijelentései miatt. Azonkívül, hogy Nyemcov egyik támogatója különösen toleráns embernek írta le a politikust, a cikk arra is emlékeztetett, hogy például 1996-ban, még kormányzóként egymillió aláírást gyűjtött a csecsen háború befejezését követelve, illetve  kritizálta Vlagyimir Putyin csecsen politikáját a 2000-es években.

Az elmúlt napokban megszólalt elemzők jó része szerint a jelenleg letartóztatásban lévő csecsen vádlottak elfedik a gyilkosság valódi okait. Ha ez valóban így van, vajon meddig működhet a porhintés?

Kép: Zaur Dadajev már a rácsok mögött Moszkvában, 2015.03.08. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez