Elrabolták Mugabe egyik leghangosabb kritikusát Zimbabwéban

Itai Dzamara ellenzéki aktivistát hétfőn rabolta el öt ismeretlen férfi fővárosi otthona közelében. Az aktivistáról azóta semmi hír, és az emberrablók sem jelentkeztek. Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió azonnali vizsgálatot követel a zimbabwei hatóságoktól.

A zimbabwei ellenzék szerint a rettegett állambiztonsági szolgálat emberi rabolták el a közismert ellenzéki aktivistát, aki legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ülődemonstrációt szervezett a parlament épülete előtt. Dzamarát tavaly októberben már letartóztatták, miután egy petíciót nyújtott be, amelyben Mugabe elnök lemondását követelte, és azonnali választások kiírására szólította fel a zimbabwei vezetést.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok egyaránt elítélték a politikai aktivista elrablását, és közleményben jelezték, hogy aggódnak a férfi életért. Az Európai Unió közben felszólította a zimbabwei hatóságokat: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy előkerítsék Dzamarát és felelősségre vonják az elrablóit. A hararei amerikai nagykövetség azt követelte, hogy amennyiben Dzamara tényleg az állambiztonsági szolgálat őrizetében van, akkor a hatóságok tartsák tiszteletben a zimbabwei alkotmány által is „garantált” alapvető emberi- és szabadságjogokat, amelyek mindenkit megilletnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez