Két tagjelölt az eurázsiai gazdasági unióban

Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán már-már „belakta” a poszt-szovjet térségben épülő eurázsiai gazdasági uniót, melynek tagsága az örményekkel és a kirgizekkel bővülhet.

Az örmény vezetés némiképp váratlanul késlelteti az uniós kapcsolatépítést, de a hármak folytatják az alapozást – így lehet összefoglalni Dmitrij Peskov szavait. A Kreml szóvivője a fehérorosz, az orosz és a kazah vezetés megbeszélésének eredményéről beszélt. A tanácskozáson a mélyebb kereskedelmi együttműködés és a “globális gazdasági trendek” elemzése volt napirenden. Egyúttal hiányolták az örmény részvételt, ami azonban a lényegen nem változtatott.
Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán a megalapítója az eurázsiai gazdasági uniónak, melynek lényege, hogy a blokk tagjai között az áruk, a tőke és a munkaerő szabadon áramlik. A szervezethez Örményország és Kirgizisztán is csatlakozna. A Szputnyik című hírportál emlékeztet rá, hogy az eurázsiai gazdasági unió gyakorlatilag közös piac, amely a világkereskedelmi szervezet szabályai alapján akar működni, ennek a programnak 10 év alatt kell teljes egészében kialakulnia. Az úgynevezett poszt-szovjet térségben egy 170 millió lelket számláló piac jött létre, kereskedelmi teljesítményük méretére már most az évi 66 milliárd dolláros forgalom a jellemző, illetve az, hogy a már létező vámunión belül három év alatt csaknem 50 százalékos a növekedés.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez