Milliók hagyhatják el Oroszországot

A rubel szabadesése, a gazdasági problémák és a munkaerőpiac feszültségei miatt vendégmunkások, főleg közép-ázsiaiak milliói vonulhatnak ki Oroszországból.

A Szövetségi Migrációs Szolgálat adatai szerint idén júniustól kezdve körülbelül 400.000 külföldi hagyta el Oroszországot. Szakértők szerint jövőre jelentősen megnőhet ez a szám, akár a 1,5 milliót is elérheti. Hogy pontosan mi lesz az elvándorló vendégmunkásokkal, azt senki nem tudja.

A valutaválság miatt az idén felére csökkent a fizetésük, ami miatt egyre többször gondolkodnak az új lehetőségeken. Alapvetően két választásuk van, vagy hazamenni, vagy új munkahelyet, országot keresni. Az első eset, sajnos nem olyan kézenfekvő, mint gondolnánk. Különösen Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán nincs felkészülve a távolba szakadtak fogadására. Munkaképes lakosságuknak ugyanis körülbelül 10-20 százalékát adják az oroszországi vendégmunkások. Alternatívát Törökország és az arab országok jelenthetnének, bár ezek az államok sem problémamentesek.

Akárhova is mennek, elvándorlásuk szociális feszültségeket gerjeszthet, figyelmeztetett Eral Szairov, politológus a Kursiv.kz cikkében. Ráadásul erősen fel is gyorsulhat ez a tendencia, mert a már említett országok gazdasági helyzete az oroszországinál és a kazahnál is nehezebb, illetve a szakképesítés hiánya sokaknál jelent komoly gondot. A gazdasági és társadalmi problémák pedig a hazai szélsőségesek megerősödéséhez vezethetnek.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez