Nem csak az oroszok szenvednek a rubel miatt

Komoly hatással van a közép-ázsiai vendégmunkásokra az orosz valutaválság, ami miatt egyre kevesebb pénzt küldenek haza Kirgizisztánba. Szakértők szerint a rubel a szomot és a kirgiz gazdaságot is negatívan befolyásolhatja.

A körülbelül 5.800.000 fős Kirgizisztánból 750.000-en dolgoznak Oroszországban, hivatalos adatok szerint. Tavaly majdnem két milliárd dollárt küldtek haza, ami az ország GDP-jének harmadát jelenti.

Csubak Tojujev már nyolc éve dolgozik egy moszkvai bútorgyárban, és az utóbbi két hónapban semmit nem tudott hazaküldeni a családjának. Korábbi 1.500-2.000 dolláros fizetésének értéke jelenleg még az 1.000 dollárt sem éri el – idézte a Szabad Európa Rádió.

A Kirgiz Nemzeti Bank adatai szerint az idei év első 9 hónapjában összesen 1,411 milliárd dollár érkezett külföldről, miközben az oroszországi vendégmunkások bevételeinek értéke 30-40 százalékkal csökkent.

A rubel szabadesése miatt hazakényszerülő kirgiz vendégmunkásoknak hazai, illetve külföldi lehetőségeket ajánl a gazdasági miniszter, Temir Szarijev. Az arab és európai országok ajánlatait említi, ahol különböző szakembereket keresnek.

Akilbek Zsaparova, korábbi pénzügyminiszter nemcsak az átutalások, de a Kirgiz-Orosz Fejlesztési Alap miatt is aggódik, amelynek egymilliárd dolláros támogatása ugorhat most a kútba. Szerinte a kormánynak sürgősen stratégiai lépéseket kell bevezetnie, különben a szom is a rubel sorsára juthat.

(Kép: Europress/AFP)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez